MFiPR: Minister Jarosińska-Jedynak uczestniczy w Konwencie Marszałków RP (komunikat)

27.02.2020, 14:41aktualizacja: 27.02.2020, 14:41

- MFiPR informuje:

Minister Jarosińska-Jedynak uczestniczy w Konwencie Marszałków RP.

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na ostateczny kształt rozporządzeń UE i informacje finansowe, bez których trudniej jest podejmować decyzje co do konkretnych obszarów wsparcia w programach. O trwających negocjacjach unijnej perspektywy finansowej 2021-2027 z przedstawicielami samorządów regionów rozmawiała minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak. Jednym z tematów Konwentu Marszałków RP w Arłamowie są właśnie wyzwania nowej perspektywy UE.

Minister Jarosińska-Jedynak przypomniała, że przyjęta przez rząd Krajowa Strategia Rozwoju Regionalnego 2030 (KSRR) jest punktem odniesienia dla Umowy Partnerstwa. Dokument, który będzie określał ramy korzystania z funduszy europejskich w perspektywie 2021-2027, ma być przyjęty przez rząd w drugiej połowie roku. Wtedy będą też finalizowane negocjacje wieloletnich ram finansowych w UE.

KSRR określa nowy model rozwoju kraju: rozwój społecznie i terytorialnie zrównoważony. W tym kontekście szefowa resortu funduszy i polityki regionalnej przypomniała o wskazanych w KSRR obszarach strategicznej interwencji (OSI), które powinny otrzymać szczególne wsparcie. Są to obszary zagrożone trwałą marginalizacją, miasta średnie tracące funkcje społeczno-gospodarcze, Śląsk i wschodnia Polska. Dodatkowo samorządy województw w ramach swych strategii rozwoju mogą wskazywać działania wspierające własne OSI.

Jarosińska-Jedynak wspomniała także o nowelizacji ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju.

- Zaproponowaliśmy kontrakt programowy, który określa kierunki i warunki dofinansowania programu służącego realizacji Umowy Partnerstwa w zakresie polityki spójności. Wprowadzamy kontrakt sektorowy, który określa sposób realizacji programów rozwoju opracowanych przez właściwych ministrów i ukierunkowany terytorialnie. Będzie tez porozumienie terytorialne jako mechanizm premiującym współpracę międzysamorządową na rzecz rozwoju lokalnego i ponadlokalnego – akcentowała Jarosińska-Jedynak.

Minister zwróciła też uwagę na specyfikę negocjacji nowej perspektywy finansowej.

- Naszą ambicją powinno być jak najszybsze wyjście z grona najsłabszych pod względem poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego regionów – mówiła minister Jarosińska-Jedynak.

Zachęcała do ambitnego i wieloaspektowego spojrzenia na projekty nowych programów regionalnych.

- Będziemy wspierać wszystkie inicjatywy na rzecz wzmocnienia i wykorzystania potencjałów oraz niwelowania barier rozwojowych. W mojej opinii te regiony, które podejmą największe wyzwanie czyli postawią na większe, bardziej kompleksowe przedsięwzięcia, które wymagają partnerstwa oraz zorientowane są na długofalowe skutki - na koniec perspektywy 2027 będą mogły mówić o największym sukcesie – podkreśliła Jarosińska-Jedynak.

Konwentowi marszałków w Arłamowie towarzyszy międzynarodowa konferencja dotyczącą inwestowania w dzieci z funduszy europejskich w okresie programowania 2021-27. Podczas konferencji i konwentu zaplanowano wystąpienia i udział w dyskusjach przedstawicieli ministerstwa funduszy i polityki regionalnej dotyczące wyzwań dla województw w perspektywie finansowej 2021-2027 oraz roli polityki senioralnej w perspektywie Unii Europejskiej.

kom/ sic

Data publikacji 27.02.2020, 14:41