MFiPR: Państwo - Gospodarka - Bezpieczeństwo: Filary polskiej gospodarki przyszłości (komunikat)

05.10.2020, 15:10aktualizacja: 05.10.2020, 15:10

- MFiPR informuje:

Gospodarka - jej bezpieczeństwo i rola państwa - to temat przewodni Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego, który odbywa się w Lublinie. W dyskusji o nowej perspektywie budżetowej Unii Europejskiej uczestniczyła on-line minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

- Nowa perspektywa finansowa to przede wszystkim nowe priorytety Komisji Europejskiej, skoncentrowane przede wszystkim na kwestiach środowiskowych i cyfrowych. Również Polska stoi przed nowymi wyzwaniami. Wśród naszych celów ważne miejsce zajmują transformacja w kierunku zielonej gospodarki oraz transformacja cyfrowa – podkreśliła minister Jarosińska-Jedynak.

Minister dodała, że kompleksowa wizja i kierunki wsparcia z polityki spójności na lata 2021-2027 zawarte są w Umowie Partnerstwa, przygotowywanej w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR).

Małgorzata Jarosińska-Jedynak omówiła również polskie cele polityki spójności oraz przybliżyła planowane działania w ramach Funduszu Sprawiedliwej Transformacji.

- Polska będzie największym beneficjentem Funduszu Sprawiedliwej Transformacji. Te pieniądze chcemy skierować przede wszystkim do województw dolnośląskiego, śląskiego i wielkopolskiego, a także małopolskiego, łódzkiego i lubelskiego. Fundusz ma wspierać regiony w łagodzeniu społecznych, gospodarczych oraz środowiskowych skutków transformacji w kierunku gospodarki neutralnej dla klimatu – wspomniała minister.

Jarosińska-Jedynak porównała przyszłe rozdanie finansowe środków europejskich z poprzednimi okresami programowania.

- Porozumienie budżetowe, osiągnięte w ramach ostatniego Szczytu Rady Europejskiej zakłada, że wartość całego budżetu UE na lata 2021-2027 wyniesie 1,074 bln euro. Co istotne dodatkowym źródłem środków finansowych dla państw członkowskich będzie tzw. Europejski Fundusz Odbudowy o wartości 750 mld euro. I to jest nowość w porównaniu do poprzednich budżetów. To odpowiedź Unii Europejskiej na skutki, jakie wywołała pandemia koronawirusa – akcentowała szefowa MFiPR.

VI edycja Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego odbywa się w dniach 5-6 października 2020 r. w Lublinie. Temat przewodni Szczytu: Państwo-Gospodarka-Bezpieczeństwo to wspólny mianownik dla wielu inicjatyw, projektów i strategii realizowanych przez rząd i poszczególne resorty, a tym samym doskonały temat zapewniający niezwykle ciekawą i inspirującą dyskusję na wielu płaszczyznach.

kom/ mm/

Data publikacji 05.10.2020, 15:10