MFiPR: Podlasie z nową drogą: ekspresowa obwodnica Szczuczyna otwarta! (komunikat)

15.05.2020, 11:25aktualizacja: 15.05.2020, 11:25

- MFiPR informuje:

Budowa drugiej jezdni obwodnicy Szczuczyna zakończona. Inwestycja powstała przy wsparciu funduszy unijnych z Instrumentu „Łącząc Europę” CEF. Obwodnica jest częścią drogi ekspresowej S61.

Szczuczyn – miasto na Podlasiu położone na styku ważnych dróg krajowych numer 61 i 58. Od dawna można było ominąć je obwodnicą. Miała ona jednak tylko jedną jezdnię.

- Obwodnica Szczuczyna jest częścią trasy Via Baltica, która jest jednym z najważniejszych połączeń drogowych krajów bałtyckich z resztą UE. Droga połączy Warszawę ze stolicą Estonii i będzie przebiegała przez Litwę i Łotwę. Sukcesywnie oddajemy dla kierowców kolejne części tej ważnej trasy, które powstają przy wsparciu funduszy unijnych – mówi minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Druga nitka obwodnicy ma ponad 6,5 km długości. Przy okazji przebudowana została też istniejąca, prawa jezdnia. Powstały przejścia dla zwierząt, przepusty ekologiczne, osłony przeciwolśnieniowe i bariery ochronne.

Wszystkie prace przy budowie obwodnicy Szczuczyna kosztowały 75 mln zł. Cały projekt „Budowa drogi ekspresowej S61 Szczuczyn – Budzisko (granica państwa)” będzie kosztował niemal 743 mln euro. Ponad połowę wydatków pokryją środki z instrumentu „Łącząc Europę” CEF. Inwestycja ma się zakończyć w 2022 roku.

kom/ jml/

Data publikacji 15.05.2020, 11:25