MFiPR: Sejm przyjął zmiany w ustawie o kołach gospodyń wiejskich (komunikat)

06.05.2020, 21:36aktualizacja: 06.05.2020, 21:36

- MFiPR informuje:

Sejm przyjął zmiany w ustawie o kołach gospodyń wiejskich.

Sejm przyjął nowelizację ustawy o kołach gospodyń wiejskich, która zakłada udzielenie wsparcia na ich działalność statutową. Nowe przepisy, przygotowane przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, zakładają powierzenie nadzoru nad działalnością kół Pełnomocnikowi Rządu do spraw lokalnych inicjatyw społecznych.

- 40 milionów złotych w tym roku z budżetu państwa na działalność kół gospodyń wiejskich umożliwi udzielenie pomocy finansowej dla około 11,6 tysięcy kół gospodyń wiejskich. Pomoc będą mogły otrzymać zarówno istniejące, jak i nowo zarejestrowane koła. To bardzo znaczące wsparcie, szczególnie w obecnej sytuacji pandemii – mówi Anna Gembicka, wiceminister funduszy i polityki regionalnej.

Wsparcie, chociaż udzielane do wysokości zaplanowanych w budżecie państwa środków finansowych powinno wystarczyć do końca roku. Na koniec grudnia 2018 r. w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa było zarejestrowanych 5048 kół, rok później - 8828 kół, na 29 kwietnia 2020 r, w rejestrze było już 9110 kół.

Pomoc finansowa dla KGW przyznana będzie w drodze decyzji Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Źródłem finansowania pomocy będą środki z budżetu państwa pochodzące ze zmiany przeznaczenia rezerw celowych oraz z rezerwy ogólnej. Podobnie jak w 2019 r. pomoc ta będzie przyznawana do wyczerpania środków finansowych.

Nowelizacja przewiduje także powierzenie zadań ustawowych, realizowanych dotychczas przez Pełnomocnika Rządu do spraw Małych i Średnich Przedsiębiorstw – Pełnomocnikowi Rządu do spraw lokalnych inicjatyw społecznych. Do zadań Pełnomocnika Rządu do spraw lokalnych inicjatyw społecznych należy w szczególności współpraca z organizacjami pozarządowymi w zakresie działań wpływających na wzrost powszechności i rozwój lokalnych inicjatyw społecznych.

Za ustawą głosowało 448 posłów, przeciw było czterech, 7 osób wstrzymało się od głosu.

Teraz ustawą zajmie się Senat.

kom/ sic

Data publikacji 06.05.2020, 21:36