MI: Rozpoczyna się projektowanie obwodnic Siedlec i Sokołowa Podlaskiego (komunikat)

06.11.2020, 13:33aktualizacja: 06.11.2020, 13:34

- MI informuje:

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zawarła umowy na opracowanie dokumentacji projektowej dla kolejnych dwóch obwodnic w województwie mazowieckim – Siedlec w ciągu DK63 oraz Sokołowa Podlaskiego w ciągu DK62 i 63. Inwestycje, o łącznej długości ok. 25 km, powstaną w ramach Programu budowy 100 obwodnic na lata 2020-2030.

- Obwodnice Siedlec i Sokołowa Podlaskiego pozwolą na wyprowadzenie ruchu tranzytowego z tych miejscowości, a mieszkańcy odetchną od hałasu i spalin. Dzięki nim zwiększy się bezpieczeństwo w ruchu drogowym i wzrośnie przepustowość dróg nr 62 i 63. Budowa nowych obwodnic na Mazowszu powoli na zachowane najwyższych wymogów ochrony środowiska, zdrowia i życia mieszkańców oraz zrównoważonego rozwoju kraju - powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

Obwodnica Siedlec

Nowa trasa o długości ok. 8 km planowana jest w nowym śladzie drogi krajowej nr 63, jako droga klasy GP (główna o ruchu przyspieszonym). Umowa na przygotowanie dokumentacji projektowej o wartości ponad 2,5 mln zł została podpisana z firmą S.T.I Polska. Wykonawca na opracowanie dokumentacji ma 35 miesięcy od daty zawarcia umowy, co oznacza, że termin zakończenia prac przypada na koniec 2023 r.

Podstawowym celem budowy obwodnicy Siedlec jest wyprowadzenie ruchu z centrum miejscowości, który obecnie odbywa się po drodze krajowej numer 63. Inwestycja ta, a także ukończenie autostrady A2, zmieni układ komunikacyjny Siedlec i regionu. Ruch dalekobieżny i tranzytowy nie będzie już prowadził do tej miejscowości.

Obwodnica Sokołowa Podlaskiego

Przyszła trasa o długości ok. 17 km planowana jest w nowym śladzie dróg krajowych nr 62 i 63 jako droga klasy GP (główna o ruchu przyspieszonym). Umowa na przygotowanie dokumentacji projektowej o wartości ponad 3,8 mln zł została podpisana z firmą Lafrentz Polska. Wykonawca na opracowanie dokumentacji ma 35 miesięcy od daty zawarcia umowy, co oznacza, że termin zakończenia prac przypada na koniec 2023 r.

Zadaniem projektanta będzie wykonanie Studium techniczno-ekonomiczno-środowiskowego wraz z elementami koncepcji programowej oraz materiałami do uzyskania decyzji środowiskowej. Docelowy przebieg trasy klasy zostanie określony w decyzji środowiskowej.

Obwodnica Sokołowa Podlaskiego wyprowadzi ruch tranzytowy z miasta, który obecnie odbywa się drogami krajowymi nr 62 i 63. Obecnie obie drogi krajowe przebiegają przez gęsto zabudowany obszar miasta i stanowią jego kręgosłup komunikacyjny. Dzięki obwodnicy nastąpi poprawa bezpieczeństwa mieszkańców, odciążenie układu komunikacyjnego i zwiększenie przepustowości dróg. Inwestycja poprawi również warunki i bezpieczeństwo przejazdu dla ruchu dalekobieżnego i regionalnego. Jednocześnie zachowane zostaną najwyższe wymogi ochrony środowiska, zdrowia i życia mieszkańców oraz zrównoważonego rozwoju.

Program budowy 100 obwodnic w województwie mazowieckim

W ramach programu obwodnicowego na Mazowszu powstanie łącznie 9 obwodnic:

- Ciechanowa w ciągu drogi krajowej nr 60,

- Lipska w ciągu drogi krajowej nr 79,

- Łącka w ciągu drogi krajowej nr 60,

- Ostrołęki w ciągu drogi krajowej n 53,

- Pułtuska w ciągu dróg krajowych nr 57 i 61,

- Siedlec w ciągu drogi krajowej nr 63,

- Skaryszewa w ciągu drogi krajowej nr 9,

- Sokołowa Podlaskiego w ciągu dróg krajowych nr 62 i 63,

- Zwolenia w ciągu drogi krajowej nr 79.

***

W ramach rządowego Programu do 2030 r. powstanie 100 obwodnic na sieci dróg krajowych o łącznej długości ok. 820 km. Będą to trasy o najwyższych parametrach technicznych, dostosowane do przenoszenia obciążenia 11,5 t/oś. Inwestycjom tym będą towarzyszyły urządzenia bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym oświetlenie spełniające wytyczne prawidłowego oświetlenia przejść dla pieszych.

Koszt realizacji 100 obwodnic został oszacowany na blisko 28 mld zł. Ich budowa będzie finansowana ze środków Krajowego Funduszu Drogowego prowadzonego przez Bank Gospodarstwa Krajowego. Inwestycje związane z budową nowych obwodnic będą realizowane przez Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad.

Jednym z najważniejszych efektów realizacji programu będzie poprawa bezpieczeństwa ruchu drogowego, wyprowadzenie ruchu z zatłoczonych miast, czystsze powietrze, mniejszy hałas i poprawa przepustowości sieci drogowej.

Więcej o Programie budowy 100 obwodnic na stronie Ministerstwa Infrastruktury.

kom/ liv/

Data publikacji 06.11.2020, 13:33