MIB: ruszyły prace na budowie obwodnicy Sanoka (komunikat)

28.08.2017, 17:01aktualizacja: 28.08.2017, 17:01

mapa obwodnicy

- MIB informuje:

28 sierpnia 2017 r. rozpoczęły się prace budowlane na obwodnicy Sanoka. Inwestycja obejmuje budowę ok. 7-kilometrowej obwodnicy tego miasta w ciągu drogi krajowej nr 28 Zator - Medyka wraz z infrastrukturą techniczną.

- Minął czas, gdy Polska Wschodnia była zaniedbywana. Sanok, Podkarpacie, regiony Polski Wschodniej zasługują na zrównoważony rozwój. Dzięki tej inwestycji poprawi się dostępność komunikacyjna regionu - powiedział obecny podczas wbicia łopaty minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk.

Obwodnica realizowana jest w systemie „projektuj i buduj”. Oznacza to, że wykonawca opracował dokumentację projektową, uzyskał decyzję o Zezwoleniu na Realizację Inwestycji Drogowej (ZRID), a teraz przystępuje do budowy trasy.

Zakres inwestycji obejmuje:

- budowę jednojezdniowej drogi krajowej klasy GP o przekroju 2+1;

- budowę 4 skrzyżowań jednopoziomowych w ciągu obwodnicy;

- budowę przejść dla zwierząt i innych urządzeń ochrony środowiska;

- budowę obiektów inżynierskich (8 mostów, 4 wiadukty, 18 przepustów);

- budowę pary Miejsc Kontroli Pojazdów;

- budowę elementów odwodnienia;

- budowę oznakowania drogowego oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu;

- budowę oświetlenia drogowego;

- przebudowę kolidujących z trasą obwodnicy istniejących urządzeń infrastruktury technicznej.

Początek obwodnicy zlokalizowany jest na skrzyżowaniu drogi wojewódzkiej nr 886 z ul. Krakowską (DK 28), a koniec stanowi włączenie drogi obwodowej do istniejącej drogi krajowej nr 84 (ul. Lipińskiego). Obwodnica Sanoka przebiegać będzie w terenie zróżnicowanym wysokościowo (teren falisty i częściowo górski). W większości obwodnica będzie przebiegać przez teren niezabudowany, rejon zurbanizowany występuje na początkowym oraz końcowym jej odcinku.

Podstawowym celem budowy obwodnicy Sanoka jest wyprowadzenie ruchu tranzytowego z Sanoka, a przez to odciążenie układu komunikacyjnego miasta. Dzięki niej skróci się czas podróży, zwiększy się też bezpieczeństwo ruchu przy jednoczesnym zachowaniu wymogów ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju.

Wykonawcą prac jest Konsorcjum spółek: Max Bögl Polska Sp. z o. o. i Max Bögl Stiftung &Co. KG. Wartość umowy to prawie 140 mln zł. Zakończenie inwestycji planowane jest w połowie 2019 r.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ tnt/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE