Międzynarodowy Dzień Młodzieży 2024: zespół Shanghai Electric rozpoczyna szkolenie wdrażające dla nowych pracowników ze szczególnym naciskiem na wspieranie rozwoju zawodowego młodych ludzi

13.08.2024, 15:39aktualizacja: 13.08.2024, 15:44

Przeszło 700 absolwentów dołączyło do zespołu Shanghai Electric podczas ostatniej edycji rekrutacji, przekształcając wraz ze spółką pomysły w innowacje przyspieszające inteligentną i ekologiczną transformację branży energetycznej.

SZANGHAJ, 13 sierpnia 2024 r. /PRNewswire/ -- Spółka Shanghai Electric (SEHK: 2727, SSE: 601727) zainicjowała kompleksowy program szkoleniowy skierowany do ponad 700 nowo zatrudnionych absolwentów. Inicjatywa ta, będąca następstwem ogólnokrajowej kampanii rekrutacyjnej, ma na celu przygotowanie uzdolnionych młodych ludzi do pracy w sektorach odgrywających kluczową rolę w procesie transformacji przemysłu energetycznego. W ramach programu osoby rekrutowane miały okazję odwiedzić zakłady przemysłowe Shanghai Electric, gdzie zapoznały się ze strukturą korporacyjną, procesami innowacji, cyfryzacją i strategiami zarządzania uzdolnionymi pracownikami.

„Młode talenty od zawsze stanowiły siłę napędową naszego nieustannego wzrostu i realizacji długofalowej wizji” - podkreślił Zhu Zhaokai, dyrektor ds. pracowniczych Grupy Shanghai Electric Holdings. „To dzięki ich innowacyjności i nowatorskiemu spojrzeniu firma Shanghai Electric pozostaje tak dynamiczna i perspektywiczna. W dalszej perspektywie ważne jest, abyśmy nieprzerwanie dbali o uzdolnionych młodych ludzi, zachęcając naszych nowych pracowników do kreatywności i innowacyjności”.

Tegoroczna rekrutacja w Shanghai Electric jest wyrazem strategicznego ukierunkowania firmy na stymulowanie rozwoju innowacyjnych, inteligentnych i ekologicznych technologii wykorzystywanych w przemyśle i energetyce.

Najważniejszym aspektem jest pozyskanie uzdolnionych pracowników o najwyższych kompetencjach:

• 348 nowych pracowników ma magisterium lub doktorat, co stanowi 48% wszystkich zatrudnionych;
  • 78 absolwentów wywodzi się z renomowanych światowych uczelni, z których ponad 90% ukończyło placówki znajdujące się w rankingu QS Top 200.

Dążąc do rozwoju inteligentnych technologii, firma Shanghai Electric postawiła na rekrutację w obszarach automatyzacji i technologii cyfrowej, odgrywających kluczową rolę w jej rozwoju. Nabór w 2024 r. obejmuje:

• 34% absolwentów to osoby specjalizujące się w dziedzinach takich jak sztuczna inteligencja, inteligentna nauka i technologia, inteligentna inżynieria produkcji i automatyzacja - czyli w sektorach, które mają coraz większe znaczenie dla rozwoju działalności elektrowni, systemów automatyzacyjnych, energii jądrowej i oprogramowania przemysłowego.

Przykładając szczególną wagę do wyboru kandydatów z doświadczeniem w branżach ekologicznych, spółka Shanghai Electric potwierdza swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój środowiska naturalnego.

• Poszukiwania absolwentów kierunków związanych z ochroną środowiska, inżynierią chemiczną, energią odnawialną i zaawansowanymi technologiami energetycznymi spowodowały, że 40% nowo zatrudnionych pracowników reprezentuje właśnie te dyscypliny.

Cyfryzacja i ocena dostosowana do indywidualnych potrzeb

Transformacja cyfrowa jest kluczowym elementem strategii Shanghai Electric, gdyż przedsiębiorstwo to poszukuje nowatorskich rozwiązań w zakresie urządzeń energetycznych i przemysłowych. Tegoroczny proces rekrutacji został zoptymalizowany dzięki spersonalizowanym ocenom przeprowadzanym przez Internet, które mają na celu zidentyfikowanie unikalnego potencjału każdego kandydata. Natomiast szkolenia organizowane dla nowo zatrudnionych pracowników obejmują innowacyjne metody, takie jak dyskusje grupowe bez lidera i kompleksowe studia przypadków, zgodne ze strategicznymi celami firmy.

„Excellence E+”: program rozwoju zawodowego młodych talentów

Z myślą o maksymalnym wykorzystaniu potencjału młodych specjalistów, firma Shanghai Electric opracowała ramowy program rozwoju uzdolnionych pracowników - „Excellence E+”, obejmujący trzy priorytety: Electric+, Empower+ i Engine+, podzielone na pięć etapów: integracja, rozumienie, rozwój umiejętności, doskonalenie i osiągnięcia. Nowi pracownicy wezmą udział w programach rozwoju uzdolnionych specjalistów w oparciu o ich ścieżki kariery i etapy rozwoju. Do najważniejszych inicjatyw należą: intensywny obóz szkoleniowy, projekty rozwoju młodych talentów, programy stażowe dla kadry zarządzającej i technicznej oraz specjalny program rozwoju przyszłych liderów technologicznych.

Ukierunkowane programy i praktyczne szkolenia

Przedsiębiorstwo Shanghai Electric Wind Power Group, spółka zależna koncernu Shanghai Electric, wdrożyło zaawansowany program ukierunkowany na fazę zrozumienia potrzeb młodych uzdolnionych pracowników, wykorzystujący model „1+2+2+12”. Holistyczne podejście gwarantuje, że nowi pracownicy zdobędą niezwykle wysoki poziom wiedzy w zakresie podstawowych procedur, technologii produktu, technik montażu i zarządzania zakładem:

• jeden (1) miesiąc zajęć teoretycznych,
  • dwa (2) miesiące praktycznych warsztatów,
  • dwa (2) miesiące nauki na farmach wiatrowych,
  • oraz 12 miesięcy szkolenia w miejscu pracy.

Zespół Shanghai Electric Power Station Group koncentruje się również na młodych specjalistach wchodzących w fazę osiągnięć, aby wykształcić przyszłych liderów w sektorze energii odnawialnej. Na skutek coraz szybszego postępu w kierunku zrównoważonej energii, ta strategiczna inicjatywa gwarantuje intensywne szkolenia w najważniejszych dziedzinach, takich jak elektrochemia, materiałoznawstwo, półprzewodniki i fizyka. Celem tego szkolenia jest przygotowanie osób o wysokim potencjale w zakresie różnorodnych umiejętności niezbędnych do osiągnięcia doskonałych wyników na konkurencyjnym rynku energii odnawialnej.

Więcej informacji można uzyskać na stronie https://www.shanghai-electric.com/group_en/.

Film - https://mma.prnewswire.com/media/2480831/video.mp4

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2346204/Shanghai_Electric_logo.jpg