MOSTOSTAL ZABRZE SA (46/2020) Aktualizacja informacji dotyczącej umów spółki zależnej Emitenta

18.09.2020, 16:48aktualizacja: 18.09.2020, 16:48

Raport bieżący 46/2020

Zarząd MOSTOSTAL ZABRZE S.A. (Emitent) informuje, iż w dniu 18 września 2020 r. MOSTOSTAL ZABRZE Konstrukcje Przemysłowe S.A. (spółka zależna Emitenta) dokonała uzgodnień z Liebherr Werk Nenzing GmbH (Austria) w sprawie zamówień realizowanych w ramach umowy ramowej, dotyczących produkcji i dostawy konstrukcji maszynowych do dźwigów do końca bieżącego roku (o zawarciu umowy ramowej Emitent informował w raporcie bieżącym nr 43/2015 z dnia 22 lipca 2015 r., o realizowanych na podstawie tej umowy obrotach ostatnio w raporcie bieżącym nr 14/2017 z dnia 21 kwietnia 2017 r.).

Uwzględniając potwierdzone przez Liebherr Werk Nenzing GmbH zlecenia przypadające na kolejne miesiące, łączna wartość przychodów ze sprzedaży na rok 2020 wynikająca z umów z firmami: Liebherr Werk Ehingen GmbH (Niemcy) oraz Liebherr Werk Nenzing GmbH (Austria) szacowana jest obecnie na poziomie 63 mln PLN. Poziom ten wynika z przejściowego spadku ilości zamówień od wyżej wymienionych klientów, spowodowanego ogólną sytuacją gospodarczą związaną z utrzymującą się pandemią COVID-19. Bazując na dalszych prognozach klienta zlecenia w następnym roku powinny osiągnąć poziom ok. 75 mln zł.

Emitent zastrzega, wymienione wartości mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie. W przypadku istotnej zmiany Emitent poinformuje o tym w trybie raportu bieżącego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz