MR: 4,3 mln euro na budowę pętli rowerowej na pograniczu Polski i Słowacji (komunikat)

17.02.2017, 10:26aktualizacja: 17.02.2017, 10:26

- MR informuje:

Uczestnicy Komitetu Monitorującego program Interreg Polska-Słowacja pod przewodnictwem wiceministra rozwoju Adama Hamryszczaka odwiedzili 15 lutego br. dwa projekty zrealizowane w perspektywie 2007-2013, w których Partnerem Wiodącym jest Gmina Muszyna. W trakcie wizyty w wielofunkcyjnym domu współpracy transgranicznej Gminy Muszyna wiceszef resortu rozwoju przekazał burmistrzowi Gminy Muszyna Janowi Golbie do podpisu umowę o dofinansowanie projektu flagowego zakładającego budowę pętli rowerowej łączącej uzdrowiska Popradu: Krynicę-Muszynę-Piwniczną-Szczawnicę-Vyzne Ruzbachy-Starą Lubovnię-Lubonianiskie Kupele-Bardejov-Bardejovskie Kupele.

Wartość dofinansowania tego projektu to 4,3 mln euro. Partnerem wiodącym tego projektu jest Związek Gmin Krynicko-Popradzkich w Muszynie. Partnerami projektu są Miasto i Gmina Szczawnica, Lubovnianske Regionalne Stowarzyszenie Gmin Stara Lubovna, Miasto Bardejov oraz Regionalna Organizacja Turystycznej "Saris". Pętla powstanie do końca grudnia 2018 roku. W miejscowości Hniezdne (po stronie słowackiej) będzie się łączyć z inną pętlą budowaną w ramach innego projektu flagowego pt. „Historyczno – kulturowo – przyrodniczy szlak wokół Tatr”.

Minister Hamryszczak powiedział, że projekt flagowy łączący uzdrowiskowe miejscowości pogranicza polsko-słowackiego jest ważny dla mieszkańców regionu, polskich i słowackich partnerów i dla ich współpracy. Podkreślił, że programy transgraniczne mają szczególne znaczenie, gdyż łączą sąsiadujące ze sobą społeczności lokalne i regionalne.

-Dzięki tym programom rozwiązywane są wspólne problemy po obu stronach granicy. Są źródłem realizacji wspólnych inicjatyw i przedsięwzięć. Dają środki na ich przeprowadzenie, których partnerzy nie mogliby pozyskać z innych programów.

Minister dodał, że warto korzystać z programów transgranicznych i transnarodowych. Ministerstwo postawiło przed programem Polska-Słowacja ambitne cele kontraktacji na poziomie 68 proc. i 9 proc. certyfikacji w 2017 roku. Jest to duże wyzwanie, które przy dobrej organizacji wszystkich zaangażowanych stron oraz lepszym i częstszym szkoleniom dla wnioskodawców i beneficjentów oraz odpowiedniej promocji zostaną zrealizowane dla dobra polskich i słowackich mieszkańców.

kom/ tnt/

Data publikacji 17.02.2017, 10:26