MR: #PakietDlaPPP - rusza gigantyczny projekt edukacyjny (komunikat)

31.03.2017, 12:58aktualizacja: 31.03.2017, 12:58

- MR informuje:

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Ministerstwa Rozwoju (MR) wynika, że jedną z barier dla rozwoju partnerstwa publiczno-prywatnego jest brak wystarczającej wiedzy i doświadczenia instytucji publicznych w tym obszarze. Dlatego MR uruchomiło dzisiaj trzyletni projekt edukacyjny dla administracji rządowej i samorządowej.

Podczas szkoleń i warsztatów blisko 1,4 tys. pracowników administracji publicznej z ponad 600 urzędów podniesie swoje kwalifikacje w obszarze PPP. – Liczymy na to, że dzięki szkoleniom formuła PPP będzie zdecydowanie częściej wykorzystywana – podkreślił wiceminister rozwoju Witold Słowik. Szkolenia obejmą nie tylko urzędników zajmujących się realizacją inwestycji PPP, ale również służby kontrolne, np. Najwyższą Izbę Kontroli, regionalne izby obrachunkowe czy Centralne Biuro Antykorupcyjne. Sama nauka to nie wszystko. Opracowanych zostanie ponad 20 publikacji poświęconych tematyce PPP, w tym analizy rynku i opisy dobrych praktyk. Powstaną również wytyczne w zakresie przygotowania projektów PPP, dokumentacji przetargowych, wzory umów. Wybrane inwestycje PPP otrzymają kompleksowe wsparcie doradcze. Projekt współfinansowany jest z funduszy unijnych z Programu Wiedza, Edukacja, Rozwój.

Szkolenia to tylko jeden z elementów większego zestawu działań pod nazwą #PakietDlaPPP. - Wszystkie te działania zapisaliśmy w projekcie Polityki Rządu w zakresie rozwoju partnerstwa publiczno-prywatnego, którą wczoraj przyjął Stały Komitet Rady Ministrów. Przygotowaliśmy m.in. centralną bazę planowanych projektów PPP w Polsce. Znajduje się w niej obecnie 145 inwestycji o wartości 48 mld zł – poinformował wiceminister Słowik. Na #Pakietdla PPP składają się także np.:

- baza inwestycji PPP z zawartymi umowami,

- propozycje zmian w prawie, które ułatwią realizację przedsięwzięć w formule PPP,

- wsparcie doradcze dla wybranych projektów i wiele innych działań.

Planowane efekty rządowej polityki na rzecz rozwoju PPP:

- w latach 2017-2020 zostanie zawartych 100 nowych umów PPP,

- wartość inwestycji realizowanych w tej formule ma wynieść co najmniej 5 proc. nakładów inwestycyjnych w sektorze publicznym,

- do 2020 r. co najmniej 10 postępowań o wybór partnera prywatnego zainicjuje sektor rządowy,

- 40 proc. wszystkich postępowań – rządowych i samorządowych – ma zakończyć się sukcesem (obecnie kończy się tak około 25 proc. postępowań).

# # #

W listopadzie 2016 r. powstał raport z badania Postrzeganie partnerstwa publiczno-prywatnego przez przedstawicieli instytucji publicznych. Badanie skierowane było do przedstawicieli administracji na szczeblu centralnym, regionalnym i lokalnym. Mimo dość powszechnej znajomości PPP, tylko niespełna 1/3 respondentów zadeklarowała, że brała pod uwagę partnerstwo jako sposób na realizację inwestycji, a ponad połowa nadal nie jest przekonana do projektów w takiej formule. Jako najważniejsze przeszkody wskazywane były niewystarczające zasoby kadrowe, brak wiedzy na temat PPP, brak doświadczenia. Respondenci wiedzę na temat PPP czerpią przede wszystkim z mediów, szkoleń i konferencji oraz portalu ppp.gov.pl prowadzonego przez Ministerstwo Rozwoju. Portal ten, wraz z oficjalnymi aktami prawnymi, uchodzi za najbardziej wiarygodne źródła wiedzy o PPP.

Projekt szkoleniowy powstał we współpracy z ogólnopolskimi stowarzyszeniami jednostek samorządu terytorialnego – Związek Miast Polskich i Związek Powiatów Polskich, organizacją zrzeszającą przedsiębiorców – Konfederacja Lewiatan oraz organizacją pozarządową – Fundacja Centrum Partnerstwa Publiczno-Prywatnego.

Więcej informacji o projekcie szkoleniowym, ww. badanie oraz inne przydatne materiały można znaleźć na stronie ppp.gov.pl

kom/ tnt/

Data publikacji 31.03.2017, 12:58