MR: rozwój zrównoważony terytorialnie (komunikat)

14.09.2016, 16:01aktualizacja: 14.09.2016, 16:01

- MR informuje:

Korzyści ze wzrostu gospodarczego powinny być dostępne dla wszystkich, bez względu na miejsce zamieszkania. To jeden z oczekiwanych efektów projektu Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. W dokumencie zaproponowano działania, które to umożliwią.

O rozwoju zrównoważonym terytorialnie rozmawiają dziś w Jasionce koło Rzeszowa mieszkańcy Podkarpacia, samorządowcy oraz przedstawiciele świata biznesu i nauki. Ministerstwo Rozwoju reprezentuje wiceminister Adam Hamryszczak.

DIAGNOZA

Zakładane rezultaty prowadzonej dotąd w Polsce polityki regionalnej, nie zostały w pełni osiągnięte. Zamiast maleć, dysproporcje w rozwoju między zamożnymi a biedniejszymi terytoriami Polski zwiększyły się. To efekt m.in. niewystarczających impulsów rozwojowych z wysokorozwiniętych obszarów (w szczególności ośrodków wojewódzkich) na tereny słabiej rozwinięte. Na różnice w rozwoju wpływ ma też m.in. demografia (m.in. niska dzietność, emigracja uwarunkowana głównie ekonomicznie), stan infrastruktury.

– Konieczne jest włączenie średnich i małych miast oraz obszarów wiejskich w procesy rozwojowe. Każdy obszar Polski, niezależnie od swojej wielkości, ma swoje atuty. Mądra polityka rozwoju powinna z nich korzystać i je rozwijać. Podejście zrównoważone terytorialnie ma na celu wykorzystanie specyficznych potencjałów regionalnych, subregionalnych i lokalnych gospodarek oraz likwidację barier w rozwoju poszczególnych obszarów – zaznaczył wiceminister Adam Hamryszczak.

Zastosowanie znacznie skuteczniejszych niż dotychczas instrumentów wsparcia rozwoju, wpłynie na wzrost efektywności działań publicznych, w szczególności w odniesieniu do słabszych regionów, miast i obszarów wiejskich. – Nie oznacza to rezygnacji z walorów terytoriów wysoko rozwiniętych, a korzystania z nich na rzecz budowy silnej polskiej gospodarki – powiedział wiceszef resortu.

Zaplanowane działania przyczynią się do rozwoju przedsiębiorczości, tworzenia lepszej jakości miejsc pracy i zwiększenia aktywizacji zawodowej. To też wzrost dochodów mieszkańców i samorządów, jak i coraz lepsze i bardziej racjonalne zarządzanie procesami rozwojowymi na poziomie lokalnym, regionalnym i krajowym.

CELE

Tworzenie warunków dla budowy podstaw nowoczesnej gospodarki w Polsce Wschodniej – poprawa atrakcyjności inwestycyjnej całego makroregionu i długofalowe pobudzenie aktywności ekonomicznej szczególnie tam, gdzie procesy rozwojowe zachodzą wolniej. W projekcie Strategii zaproponowano m.in. stworzenie pakietu działań dla Polski Wschodniej (lepsza ich koordynacja) oraz przygotowanie po 2020 r. programu ponadregionalnego skierowanego do najsłabszych gospodarczo województw.

Wsparcie dla podwyższania atrakcyjności inwestycyjnej Śląska oraz promocji zmian strukturalnych – przyspieszenie i dokończenie procesów restrukturyzacji, co doprowadzi do korzystnych zmian w strukturze gospodarczej i wzmocnienia przewagi konkurencyjnej Śląska, jako wiodącego krajowego i środkowo-europejskiego centrum przemysłowego. Projektem, który w tym pomoże, będzie Program dla Śląska.

Rozwój miast – spójne podejście do kwestii związanych z rozwojem miast, co wpłynie na poprawę ich funkcjonowania oraz wzrost ich atrakcyjności. Projekty strategiczne przewidziane do realizacji to Program wsparcia samorządów w programowaniu rewitalizacji oraz Partnerska Inicjatywa Miast.

Pełniejsze wykorzystanie potencjału rozwojowego aglomeracji – dla zwiększenia konkurencyjności kraju istotne jest wykorzystanie potencjału polskich aglomeracji, które dysponują największymi możliwościami rozwojowymi. Jednym z przedsięwzięć będzie program Powrót do centrów miast.

Lepsze wykorzystanie walorów miast średnich, tracących funkcje społeczno-gospodarcze – rozwój i łatwiejszy dostęp do usług publicznych oraz rozwiązanie kwestii środowiskowych, w tym rozwój transportu niskoemisyjnego w miastach. Zaproponowane do realizacji inicjatywy to np. Program dla średnich miast tracących funkcje społeczno-gospodarcze, Projekt wsparcia rozwoju kadr dla sektora usług dla biznesu w miastach średnich.

Rozwój obszarów wiejskich – wsparcie i tworzenie warunków do lepszego wykorzystania potencjałów obszarów wiejskich. Pomoże w tym m.in. Pakt dla obszarów wiejskich.

Aktywizacja obszarów zagrożonych trwałą marginalizacją – instrumentem temu służącym będą Zintegrowane Programy Rozwoju (nowy instrument polityki rozwoju o zasięgu lokalnym lub ponadlokalnym) i realizowane na ich podstawie zindywidualizowane pakiety (działań instytucjonalnych, inwestycyjnych, prawnych), stanowiące odpowiedź na specyficzne wyzwania społeczno-gospodarcze danego obszaru.

Wzmocnienie i pogłębienie współpracy w ramach krajowych i regionalnych inteligentnych specjalizacji (RIS) – koncentracja wsparcia na wybranych obszarach i technologiach, mających istotne znaczenie dla gospodarki. Systematyczne wspieranie (RIS) jest niezbędne dla uzyskania maksymalnego efektu rozwojowego dla całego regionu i jego mieszkańców.

Podniesienie skuteczności i jakości wdrażania polityk ukierunkowanych terytorialnie – szerokie wsparcie dla władz samorządowych przy określaniu działań związanych z rozwojem zarządzanych przez nie obszarów. Centrum Wsparcia Doradczego to tylko jeden z zaproponowanych projektów.

kom/ pd/

Data publikacji 14.09.2016, 16:01