Newmark nawiązuje współpracę z wiodącą grupą świadczącą usługi doradcze na rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce

03.01.2022, 09:06aktualizacja: 03.01.2022, 09:10

NEWMARK POLSKA - Bertasi, Kaszyński i Alvarado w Newmark NY
Nowy Jork, Warszawa (3 stycznia 2022 r.) – Firma Newmark Group, Inc., poinformowała dziś o wzmocnieniu swojej obecności w Europie Środkowo-Wschodniej poprzez nawiązanie współpracy z wiodącą grupą ekspertów na rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce, działającą poprzednio jako Cresa Polska. Zespół będzie świadczył pełną gamę usług dla klientów w Polsce oraz krajach regionu pod marką Newmark Polska.

45-osobowy zespół specjalistów w Warszawie, Wrocławiu, Trójmieście i Krakowie uzyska dostęp do wspólnych zasobów, technologii i oferty usług, dzięki którym będzie mógł zapewniać wsparcie coraz szerszemu gronu klientów firmy Newmark w Europie Środkowo-Wschodniej. Grupa, którą zarządza weteran branży nieruchomości Piotr Kaszyński, oferuje usługi w takich obszarach jak reprezentacja najemców, badania rynku, wyceny nieruchomości i zarządzanie projektami. Ponadto jej eksperci będą mogli czerpać z wiedzy i doświadczenia firmy Newmark w zakresie obsługi transakcji na globalnych rynkach kapitałowych, co pozwoli klientom łatwiej inwestować w Ameryce Północnej i na całym świecie.

„Bardzo się cieszymy, że Piotr Kaszyński i jego zespół dołączają do platformy Newmark. Nawiązanie współpracy z jedną z wiodących w Polsce grup ekspertów w sektorze nieruchomości komercyjnych wpisuje się w naszą strategię poszerzania oferty usług na dynamicznie rozwijającym się rynku Europy Środkowo-Wschodniej - powiedział Barry Gosin, Chief Executive Officer w firmie Newmark. - Silna i zdywersyfikowana gospodarka Polski, ciesząca się wysokim wzrostem PKB i niskim bezrobociem, stwarza duże możliwości dla zespołu w wielu liniach biznesowych” - dodaje Barry Gosin.

Zwiększenie obecności w regionie umożliwi firmie Newmark bardziej efektywne zaspokajanie potrzeb klientów w Polsce poprzez obecne już biuro w Warszawie, które koncentruje się na świadczeniu usług doradztwa oraz zarządzania umowami najmu i obiektami. Polski rynek obecnie odnotowuje rekordowy poziom aktywności, a firmy coraz częściej postrzegają Polskę jako atrakcyjną lokalizację dla różnego rodzaju działalności, w tym nearshoringu technologii i operacji back office.

Podpisana umowa o współpracy to kolejny sukces firmy Newmark w ramach ekspansji w regionie EMEA, obejmującym Europę, Bliski Wschód i Afrykę. W 2021 roku Newmark uruchomiła program Zleceń Międzynarodowych obejmujący region EMEA, a niedawno poinformowała o powołaniu nowych regionalnych liderów w dziale międzynarodowych rynków kapitałowych oraz wycen, jednocześnie rozbudowując własną platformę elastycznych powierzchni biurowych poprzez przejęcie dwóch operatorów tego typu powierzchni – firm Knotel i Deskeo. Natomiast w grudniu 2021 r. Stuart Logan został dyrektorem zarządzającym działu wycen i doradztwa w regionie EMEA.

„Zwiększanie naszej obecności w regionie EMEA ma kluczowe znaczenie dla naszej misji polegającej na zapewnianiu obsługi całego spektrum klientów komercyjnych, którzy mają coraz bardziej globalne potrzeby pod względem skali i zasięgu – powiedział Richard Bertasi, który w 2021 r. dołączył do Newmark Global Corporate Services obejmując stanowisko CEO. – Newmark Polska idealnie wpisuje się w szersze plany naszej organizacji, ponieważ doskonale rozumie dynamikę rynku nieruchomości komercyjnych w obecnej sytuacji” – dodaje Richard Bertasi.

Newmark Polska będzie bazować na niedawnych sukcesach lokalnego zespołu związanych ze sfinalizowaniem złożonych transakcji, w tym między innymi reprezentowaniem światowej klasy firm. W samym 2020 r. jej eksperci pośredniczyli w transakcjach najmu obejmujących ponad 470 tys. m kw. powierzchni magazynowej i biurowej.

„Przed nami otwiera się nowy rozdział w naszej działalności - powiedział Piotr Kaszyński, partner zarządzający Newmark Polska. - Newmark dysponuje odpowiednimi środkami na inwestycje w najlepsze w swojej klasie zasoby i talenty, które są niezbędne do kompleksowego zaspokajania potrzeb jej klientów. Obserwując rozbudowaną platformę Newmark na przestrzeni lat, jesteśmy przekonani, że będziemy w stanie zaoferować usługi najwyższej jakości na poziomie regionalnym, krajowym i globalnym. Będąc partnerem Newmark, możemy współpracować z całą siecią biur firmy Newmark oraz obsługiwać klientów w Polsce i zainteresowanych Polską” - dodaje Piotr Kaszyński.

O Newmark

Newmark Group, Inc. (Nasdaq: NMRK), wraz ze spółkami zależnymi („Newmark”), jest światowym liderem na rynku nieruchomości komercyjnych, zapewniając pełne wsparcie na każdym etapie cyklu życia nieruchomości. Oferuje kompleksową gamę usług i produktów dostosowanych do indywidualnych potrzeb każdego klienta: począwszy od właścicieli i najemców nieruchomości, poprzez inwestorów i założycieli firm, a skończywszy na startupach i wiodących koncernach. Dzięki globalnemu zasięgowi oraz znajomości specyfiki największych i wschodzących rynków nieruchomości, firma Newmark zapewnia obsługę na najwyższym poziomie klientom z wszystkich branż. W okresie 12 miesięcy do dnia 30 września 2021 roku jej przychody wyniosły ponad 2,5 mld USD. Newmark oraz firmy z nią współpracujące zatrudniają ok. 6200 pracowników w ponad 160 biurach na całym świecie. Więcej informacji na stronie: nmrk.com oraz na Twitterze: @newmark.

Omówienie stwierdzeń odnoszących się do przyszłości dotyczących Newmark

Stwierdzenia zawarte w niniejszym dokumencie dotyczące Newmark, które nie dotyczą faktów historycznych, stanowią „stwierdzenia odnoszące się do przyszłości”, które wiążą się z ryzykiem i niepewnością oraz mogą spowodować, że rzeczywiste wyniki będą różnić się od wyników określonych w stwierdzeniach odnoszących się do przyszłości. Obejmują one stwierdzenia o wpływie pandemii COVID-19 na działalność Spółki, jej wyniki, sytuację finansową, płynność i perspektywy, które mogą stanowić stwierdzenia odnoszące się do przyszłości i są obarczone ryzykiem, że ich rzeczywisty wpływ może różnić się – nawet istotnie – od obecnie oczekiwanego. Z wyjątkiem przypadków wymaganych przepisami prawa Newmark nie zobowiązuje się do aktualizowania jakichkolwiek stwierdzeń odnoszących się do przyszłości. Omówienie dodatkowych czynników ryzyka i niepewności, które mogą spowodować, że rzeczywiste wyniki będą różnić się od wyników zawartych w stwierdzeniach odnoszących się do przyszłości, znajduje się w dokumentach składanych przez Newmark do Komisji Papierów Wartościowych i Giełd, obejmujących między innymi czynniki ryzyka oraz Notę szczególną dotyczącą informacji odnoszących się do przyszłości określone w powyższych zgłoszeniach, a także wszelkie aktualizacje dotyczące powyższych czynników oraz Noty szczególnej dotyczącej informacji odnoszących się do przyszłości zawartych w późniejszych sprawozdaniach składanych na formularzach 10-K, 10-Q oraz 8-K.

KONTAKT:
Deb Bergman