NFOŚiGW: Ponad 44 mln zł dla Kartuz na oczyszczenie jezior (komunikat)

12.09.2019, 20:43aktualizacja: 12.09.2019, 20:43

- NFOŚiGW informuje:

Kartuzy, miasto malowniczo położone w Szwajcarii Kaszubskiej, jeszcze tej jesieni rozpocznie rekultywację jezior: Mielenko, Karczemne, Klasztorne Małe i Klasztorne Duże. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wesprze tę inwestycję ponad 44 mln zł unijnej dotacji. To niemal jedna czwarta rocznego budżetu gminy Kartuzy, który w 2019 r. wynosi blisko 197 mln zł.

Przedsięwzięcie pn. "Kompleksowa rekultywacja jezior: Mielenko, Karczemne, Klasztorne Małe i Klasztorne Duże w Kartuzach" pochłonie ponad 54,7 mln zł. Przyznaną dotację – ponad 44 mln zł z POIiŚ 2014-2020, działanie 2.5 Poprawa jakości środowiska miejskiego – potwierdziła umowa podpisana 12 września br. w Kartuzach przez Wiceprezesa NFOŚiGW Dominika Bąka oraz Burmistrza Kartuz Mieczysław Grzegorza Gołuńskiego. Całkowita alokacja przeznaczona na projekty rekultywacyjne w ramach tego unijnego działania to 476 mln zł.

W województwie pomorskim realizowanych jest 18 projektów na łączną kwotę dofinansowania prawie 479 mln zł, z czego: 474 mln zł pochodzi ze środków Unii Europejskiej (15 projektów, w tym 7 z działania 2.5 oraz 8 z działania 2.2), a 5 mln zł pochodzi ze środków krajowych (3 projekty).

Kartuskie przedsięwzięcie rozpocznie się już tej jesieni i potrwa do 2023 r., zatem od 2024 r. mieszkańcy oraz turyści odwiedzający Kartuzy będą mogli w pełni korzystać z jezior. Łączna powierzchnia zrekultywowanych gruntów wyniesie 120 ha. Gdyby przeliczyć to na boiska piłkarskie (ok. 0,7 ha), to mielibyśmy ich ponad 170. Ekologiczny projekt obejmuje takie działania, jak m.in. wydobycie i unieszkodliwienie osadów dennych z Jeziora Karczemnego (40-hektarowe jezioro, najbardziej zanieczyszczone jezioro w Kartuzach); kontrolowany odłów ryb oraz zarybianie, a także budowę infrastruktury rekreacyjnej, czyli promenady wzdłuż Jeziora Klasztornego Małego oraz ścieżki wzdłuż Strugi Klasztornej.

Kartuzy to perełka Kaszub. Położone w województwie pomorskim, znane z wielkiej dbałości mieszkańców o zachowanie tradycji regionu, uchodzą za stolicę Kaszub. Tereny wokół Kartuz charakteryzują się bogactwem przyrodniczych krajobrazów. Ponad połowa powierzchni całkowitej gminy porośnięta jest lasami, a ok. 5 proc. powierzchni zajmują jeziora. Kartuzy to jedyne miasto w Polsce, do którego z każdej strony wjeżdża się przez urokliwe lasy.

kom/ skib/ mam/

Data publikacji 12.09.2019, 20:43