Nowoczesny obiekt Polskiej Spółki Gazownictwa oddany do użytku w Gliwicach

28.10.2016, 17:23aktualizacja: 28.10.2016, 17:23

W dniu 28 października Polska Spółka Gazownictwa oddała do użytku nową siedzibę Rejonu Dystrybucji Gazu w Gliwicach przy ul. Rolników 447. W uroczystym otwarciu uczestniczyli m.in. prezes Zarządu PGNiG Piotr Woźniak, prezes Zarządu Polskiej Spółki Gazownictwa Jarosław Wróbel, członek Zarządu Polskiej Spółki Gazownictwa Tomasz Blacharski oraz dyrekcja, kadra menedżerska i pracownicy Oddziału w Zabrzu i podległych temu Oddziałowi jednostek. W nowym budynku będzie pracować około 70 osób. Cała inwestycja kosztowała blisko 14,5 mln złotych. Nowoczesny obiekt będzie pełnić funkcję centrum obsługi klientów z obszaru Gliwic oraz pobliskich miejscowości. Prezes PGNiG Piotr Woźniak podkreślił, że oddany do użytku obiekt to jeden z najnowocześniejszych tego typu budynków w Polsce. Dodał, że zapewni on odpowiednie warunki i bezpieczeństwo nie tylko klientom PSG, ale również pracownikom tej spółki. Prezes Polskiej Spółki Gazownictwa Jarosław Wróbel podkreślił, że chce, aby w ciągu najbliższych 10 lat wszystkie placówki Polskiej Spółki Gazownictwa były w podobnym standardzie, jak ta otwarta dziś w Gliwicach. Docelowo w budynku na ponad dwóch tysiącach ośmiuset metrach kwadratowych może pracować 116 osób. Wyposażono go również w system sygnalizacji pożaru, system kontroli dostępu, system sygnalizacji włamania i napadu, sieć IT oraz wiele innych najnowocześniejszych rozwiązań technicznych. W budynku jest też sala konferencyjna, w pełni wyposażona w urządzenia multimedialne. Dodatkowy atut to lokalizacja nowego RDG, niedaleko skrzyżowań autostrad A1 i A4, co znacznie ułatwi dojazd.

Uruchomienie nowoczesnego obiektu RDG utrwali dotychczasowy pozytywny wizerunek Polskiej Spółki Gazownictwa jako przedsiębiorstwa gwarantującego możliwość korzystania z ekologicznego paliwa, jakim jest gaz ziemny - w szczególności zaś gwarantującego bezpieczną eksploatację sieci dystrybucyjnej gazu ziemnego w Polsce. Inwestycja to także element prowadzonej przez PSG i wspieranej przez Rząd RP polityki zrównoważonego rozwoju i działań na szczeblu lokalnym. Spółka planuje rozbudowę infrastruktury i kolejne inwestycje w mniejszych ośrodkach, które w przeciwieństwie do miast wojewódzkich nie mają tak dużych szans na rozwój. W najbliższych czasie planowane jest otwarcie nowych 46 placówek PSG, a także zwiększenie nakładów inwestycyjnych w celu likwidacji tzw. "białych plam", czyli obszarów jeszcze niezgazyfikowanych.

Polska Spółka Gazownictwa to nowoczesne przedsiębiorstwo o bogatych tradycjach, czerpiące doświadczenie z ponad 160-letniej historii gazownictwa w Polsce. To także Narodowy Operator Systemu Dystrybucyjnego Gazu i europejski lider w tej branży. Poprzez sieć gazociągów o długości ponad 177 tys. km dostarcza paliwo gazowe do około 7 mln odbiorców, na rzecz których dystrybuuje prawie 10 mld m3 gazu rocznie.

Data publikacji 28.10.2016, 17:23
Źródło informacji Polska Spółka Gazownictwa