NTT SYSTEM SA (29/2017) Uzupełnienie informacji przekazanej w raporcie bieżacym nr 7/2017

23.12.2017, 01:07aktualizacja: 23.12.2017, 01:07

Raport bieżący 29/2017

W uzupełnieniu informacji przekazanych przez NTT System S.A. (dalej: "Emitent", "Spółka") w raporcie bieżącym nr 7/2017 z dnia 24 maja 2017 r. oraz w raportach okresowych za minione okresy sprawozdawcze, Zarząd Emitenta informuje, iż do Spółki w dniu 22 grudnia 2017 r. wpłynęła decyzja Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie (dalej "DIAS") z dnia 7 grudnia 2017 r. utrzymująca w mocy decyzję Naczelnika Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie (dalej "NMUCS") z dnia 11 maja 2017 r., w przedmiocie podatku dochodowego od osób prawnych za 2008 r. Decyzja ta jest ściśle związana z wcześniej otrzymaną przez Spółkę decyzją Dyrektora Urzędu Kontroli Skarbowej w Warszawie, utrzymaną następnie w mocy decyzją Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie (opisaną w raporcie bieżącym nr 22/2016 z dnia 30 grudnia 2016 r.), w przedmiocie podatku od towarów i usług za grudzień 2008 r., na które to decyzje Spółka wniosła skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Skarga ta jest obecnie rozpoznawana.

NMUCS w swej decyzji dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych zakwestionował te same transakcje, które wcześniej zostały zakwestionowane w podatku od towarów i usług za grudzień 2008 r. W wyniku powyższego NMUCS określił Emitentowi zobowiązanie podatkowe w kwocie o 2,7 mln PLN wyższej od kwoty pierwotnie wykazanej przez Spółkę. Spółka z ostrożności procesowej w całości opłaciła kwotę wynikającą z w/w decyzji NMUCS, utrzymanej decyzją DIAS i z tytułu tych decyzji nie ma żadnych zobowiązań wobec budżetu państwa.

Decyzja Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie jest ostateczna w administracyjnym toku instancji. Emitentowi przysługuje prawo do wniesienia skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie i Spółka z niego skorzysta. NTT System S.A. planuje podjąć odpowiednie kroki prawne, mające na celu wykazanie braku podstaw do przyjęcia niekorzystnych dla Spółki ustaleń. Stanowisko Spółki poparte jest wyrokami Naczelnego Sądu Administracyjnego i Wojewódzkich Sądów Administracyjnych w analogicznych sprawach toczących się wobec innych podmiotów.

Celem przekazania niniejszego raportu przez Emitenta jest uzupełnienie informacji przekazanych wcześniej w raportach bieżących i okresowych, mimo, iż kwota dodatkowego zobowiązania wynikająca decyzji nie jest istotna dla sytuacji Spółki i została przez nią uregulowana.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz