O bezpieczeństwie i szansach na przyszłość na V Kongresie Turystyki Medycznej w Krakowie 2 grudnia 2020 roku

01.12.2020, 09:00aktualizacja: 01.12.2020, 09:00

V Kongres Turystyki Medycznej - zaproszenie

Pandemia COVID-19 od wielu miesięcy rujnuje światową gospodarkę. Praktycznie ograniczyła też i to bardzo znacząco, liczbę podróży. Branża turystyczna zalicza się do najbardziej poszkodowanych. W tym kontekście kluczowym staje się bezpieczeństwo rozumiane jako synergia działań w wielu obszarach naszego życia codziennego, działań między innymi władz publicznych, samorządowych, firm świadczących usługi turystyczne, transportowe, hotelarskie, gastronomiczne, przemysłu czasu wolego i medyczne. Tak aby potencjalny turysta, w tym turysta medyczny, postrzegał Polskę i Kraków, kiedy skala pandemii zacznie opadać, jako destynację o dużym poziomie bezpieczeństwa.

Taki kompleksowy, pozytywny obraz jest niezbędny jeśli mamy powrócić na wysoką pozycję jako cel podróży turystycznych. Dziś już wiemy że nie tylko atrakcyjność turystyczna danego miejsca czy dobra baza hotelowa ale także poczucie bezpieczeństwa epidemicznego będą kluczowymi czynnikami sprzyjającymi turystyce medycznej. Jeszcze w 2018 roku globalny rynek turystyki medycznej wart był prawie 59 miliardów dolarów, a prognozy na rok 2026 sięgały 142,2 miliarda. Kraków był jednym z liderów turystyki medycznej w Polsce, przed pandemią mieliśmy ponad 2 mln turystów zagranicznych rocznie a liczba turystów medycznych, tak jak i wszystkich odwiedzających, systematycznie rosła. Warto o tym wspomnieć w kontekście faktu, że aż 32 proc. osób, które korzystają z usług medycznych, przyjeżdżając do naszego kraju w ogóle nie myśli o tym, że skorzysta z takich usług. Dopiero będąc na miejscu, podejmują taką decyzję.

2 grudnia w bezpiecznej formule online swoją wiedzą i doświadczeniem podzielą się z uczestnikami V Kongresu Turystyki Medycznej, eksperci z firm i instytucji zarówno polskich jak i zagranicznych.

Od pierwszej edycji Kongresu, Urząd Miejski w Krakowie, czyli organizator tego największego wydarzenia związanego z turystyką medyczną w Polsce stara się dostarczyć solidną dawkę wiedzy i rozwiązań, aby wspomóc placówki medyczne w rozwoju tego segmentu rynku turystycznego. Podobnie w roku bieżącym program stworzony wspólnie z obchodzącą właśnie 170-lecie działalności Izbą Przemysłowo-Handlową w Krakowie przyniesie nie tylko dużą dawkę wiedzy, ale też propozycje nowych rozwiązań i narzędzi wsparcia turystyki jak np. portal „Rediscover Krakow”. Będzie to promocyjne narzędzie korzystające z kanałów networkingowych i dystrybucyjnych IPH mające na celu promocję Krakowa jako destynacji turystycznej, wzmacnianie eksperckiej marki krakowskich ośrodków medycznych i pozwalające potencjalnemu zagranicznemu pacjentowi zorientować się w krakowskiej ofercie turystycznej i medycznej.

Źródło informacji: Izba Przemysłowo-Handlowa w Krakowie

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE