ofo podejmuje współpracę z C40 w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatu

23.10.2017, 15:03aktualizacja: 23.10.2017, 15:03

Paryż, 23 października 2017 r. /PRNewswire/ - Dnia 22 października tego roku w Paryżu ofo, pierwsza i największa na świecie platforma rowerów publicznych bez stacji, podpisała umowę o współpracy z C40 w zakresie podjęcia wspólnych działań w walce ze zmianą klimatu na całym świecie.

Program badawczy organizacji C40 na temat zalet działań pro-środowiskowych "Benefits of Climate Action" podkreśla wagę inicjatyw w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatu pod względem wprowadzania korzyści zdrowotnych, majątkowych, gospodarczych, bezpieczeństwa i łączności poza wyłącznie zmniejszaniem emisji i ograniczaniem ryzyka środowiskowego. Platforma ofo wniesie wkład w inicjatywy badawcze w zakresie a) zdrowych, przyjaznych miast, b) identyfikacji działań o największym zasięgu i c) korzyści integracyjnych działań na rzecz klimatu.

"Wraz z C40 będziemy poszerzać zakres badań nad mobilnością, zwłaszcza poruszaniem się pieszo i na rowerze" - skomentował Zhang Yanqi, współzałożyciel i główny dyrektor operacyjny w firmie ofo, który wziął udział w uroczystym podpisaniu umowy współpracy w niedzielę. - Firma ofo będzie współpracować z C40 także nad innymi innowacyjnymi projektami, które zostaną ujawnione w nadchodzących miesiącach" - dodał dyrektor.

Firma ofo prowadzi działalność w ponad 180 miastach na świecie, z których niektóre należą do organizacji C40, w tym w Londynie, Mediolanie, Seattle, Waszyngtonie D.C., Singapurze, Bangkoku, Pekinie i Szanghaju. Wszystkie kilometry przejechane na rowerach firmy ofo przyczyniły się do zmniejszenia emisji węgla o 2,16 milionów ton, co odpowiada 615 milionom litrów paliwa i 1,035 milionom ton emisji pyłu PM2,5.

"Z przyjemnością podejmujemy współpracę z tak innowacyjnym i zrównoważonym przedsiębiorstwem, które od pierwszego dnia działalności podejmuje rozważne kroki w kierunku ograniczenia nadmiernego ruchu i zanieczyszczenia" - skomentował główny dyrektor wykonawczy organizacji C40 Mark Watts.

"Z podziwem patrzyliśmy na inicjatywy C40 w zakresie radzenia sobie ze zmianą klimatu, przez co mamy pewność, że organizacja jest bardzo dobrym partnerem dla ofo - skomentował Dai Wei, założyciel i główny dyrektor wykonawczy firmy ofo. - Członkowie C40 reprezentują 25% światowego PKB i ponad 650 milionów mieszkańców miast. Chcemy wspólnie pracować i uczyć się od największych miast, spośród których wiele należy do C40" - dodał dyrektor.

Przed podjęciem współpracy z organizacją C40 firma ofo rozpoczęła już pracę z programem rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych od kwietnia 2017 r. w celu realizacji globalnych celów zrównoważonego rozwoju. W sierpniu 2017 r. firma rozpoczęła współpracę z fundacją Clara Lionel Rihanny, której celem jest poprawa losu dziewczynek w Malawi, fundowanie stypendiów i przekazywanie rowerów jako darmowego, bezpiecznego środka transportu do szkół.

ofo

Założona w 2014 r. firma ofo łączy ponad 10 milionów rowerów z 200 milionami użytkowników w ponad 180 miastach w 17 krajach na świecie. Platforma obsługuje 32 miliony transakcji dziennie, a w sumie umożliwiła już ponad 4 miliardy przejażdżek.

Użytkownicy platformy łącznie wyjeździli już ponad 1,2 miliarda kilometrów. Tylko w okresie od kwietnia do czerwca 2017 r. użytkownicy przyczynili się do ograniczenia zużycia paliwa o 84 miliony litrów oraz emisji dwutlenku o 265 000 ton.

W lipcu 2017 r. firma ofo pozyskała 700 milionów dolarów w serii E inwestycji prowadzonej przez fundusze Alibaba, Hony Capital i CITIC Private Equity.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.ofo.com.

C40

C40 to sieć największych na świecie miast, które zobowiązały się do podejmowania działań w walce ze zmianą klimatu. Organizacja C40 wspiera miasta w zakresie skutecznej współpracy, udostępniania wiedzy i podejmowania znaczących, mierzalnych i zrównoważonych inicjatyw w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatycznym.

Grupa C40 Cities Climate Leadership Group obejmuje ponad 90 największych na świecie miast i reprezentuje ponad 650 milionów mieszkańców oraz jedną czwartą światowej gospodarki.

Utworzona i prowadzona przez miasta organizacja C40 skupia się na walce ze zmianą klimatu i podejmowaniem działań w miastach, które prowadzą do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i ograniczenia ryzyka klimatycznego przy jednoczesnej poprawie zdrowia, dobrobytu i możliwości gospodarczych mieszkańców miast.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.c40.org.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/588097/Ofo_and_C40_Partnership.jpg

Źródło: ofo