PAMAPOL SA (11/2020) Decyzja Zarządu Pamapol S.A. o wprowadzeniu do porządku obrad najbliższego ZWZ punktu dotyczącego podjęcia uchwały uchylającej Uchwałę Delistingową

20.06.2020, 18:56aktualizacja: 20.06.2020, 18:56

Raport bieżący 11/2020

Zarząd Pamapol S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 20 czerwca 2020 r. podjął decyzję o wprowadzeniu do porządku obrad najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki ("ZWZ") punktu dotyczącego podjęcia uchwały uchylającej uchwałę nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 17 sierpnia 2018 r. w sprawie zniesienia dematerializacji akcji oraz wycofania akcji Spółki z obrotu na rynku regulowanym (podstawowym) prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. ("Uchwała Delistingowa").

W ocenie Zarządu Spółki, w ciągu ostatnich miesięcy nastąpiła istotna zmiana w zakresie perspektyw rozwojowych Spółki oraz całej Grupy Kapitałowej Pamapol:

1) pojawiły się korzystne zmiany w strukturze sprzedaży Spółki, w szczególności wzrost eksportu,

2) konieczna jest kontynuacja przyjętych planów inwestycji odtworzeniowo-efektywnościowych, warunkujących odzyskanie rentowności i obsługę otwierających się rynków na produkty Spółki,

3) występuje zwiększone zapotrzebowanie na środki finansowe spółek zależnych - MitMar oraz WZPOW Kwidzyn - na finansowanie kapitału obrotowego oraz inwestycji, wynikających z pozytywnych efektów realizacji działań restrukturyzacyjnych, a jednocześnie

4) ma miejsce znaczące zmniejszenie dostępności finansowania bankowego, wynikające zarówno z niezadowalających wyników finansowych Spółki w 2019 roku, jak i z obecnych zakłóceń w funkcjonowaniu rynku finansowego w Polsce w okresie epidemii koronawirusa.

Przyjęty federacyjny model funkcjonowania Grupy Pamapol przynosi zadowalające efekty, na razie widoczne w postaci wysokiej dynamiki wzrostu EBITDA w spółkach MitMar oraz WZPOW Kwidzyn. Jednocześnie sytuacja finansowa tych spółek, będąca skutkiem kumulacji kilkuletniego okresu słabszych wyników finansowych, nie pozwala na samodzielność finansową i wymaga odbudowy ich bazy kapitałowej.

Zdaniem Zarządu Spółki, w sytuacji ograniczonych możliwości finansowania bankowego i przy jednoczesnych wiarygodnych prognozach wzrostów potrzeb rozwojowych spółek Grupy, niezbędne jest poszukiwanie alternatywnych źródeł finansowania. W tym kontekście obecność Spółki na rynku regulowanym daje znacząco więcej możliwości i zwiększa szanse na pozyskanie środków finansowych, ponieważ:

- zwiększa wiarygodność Spółki w oczach zewnętrznych dostawców finansowania,

- znacząco zwiększa możliwość pozyskania środków w postaci finansowania podporządkowanego (quasi-kapitału: obligacje/ pożyczki zamienne na akcje), z uwagi na oferowanie tym inwestorom relatywnie bezpiecznej i płynnej ścieżki wyjścia z inwestycji,

- umożliwia pozyskanie dodatkowego kapitału w przyszłości, w sytuacji poprawy klimatu inwestycyjnego na rynku kapitałowym.

W przypadku podjęcia przez ZWZ uchwały uchylającej Uchwałę Delistingową Zarząd Spółki wycofa złożony do Komisji Nadzoru Finansowego wniosek o udzielenie zezwolenia na przywrócenie akcjom Spółki formy dokumentu, a postępowanie sądowe o stwierdzenie nieważności Uchwały Delistingowej, ewentualnie o jej uchylenie, które toczy się obecnie przed Sądem Okręgowym w Łodzi, stanie się bezprzedmiotowe. Zakończy to przedłużający się stan niepewności co do statusu Spółki i tym samym wzmocni jej pozycję w relacjach zarówno biznesowych jak i z instytucjami finansowymi.

Podsumowując, Zarząd Spółki widzi korzystne perspektywy dla Grupy Pamapol i chce kontynuować jej rozwój także w oparciu o rynek publiczny. Stąd podjęcie decyzji wskazanej na wstępie niniejszego raportu bieżącego i zamiar poddania projektu uchwały uchylającej Uchwałę Delistingową pod rozwagę Akcjonariuszy Spółki na jej najbliższym Walnym Zgromadzeniu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz