Pekao podpisało umowę z wrocławskim MPK na emisję obligacji za pół miliarda złotych

18.08.2021, 16:43aktualizacja: 18.08.2021, 16:46

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Bank Pekao S.A. organizuje emisję obligacji na finansowanie komunikacji miejskiej we Wrocławiu. Inwestycje przewidziane na lata 2021-2025 obejmują m.in. modernizację używanych tramwajów i zakup nowych dla stolicy Dolnego Śląska.

Umowa, podpisana w środę w Warszawie, pozwoli miastu na znaczącą odnowę wrocławskich linii tramwajowych, po których jeżdżą charakterystyczne niebieskie pojazdy. Wartość wyemitowanych obligacji wyniesie 457 milionów złotych.

„Środki te zostaną przeznaczone na rozwój zrównoważonego transportu miejskiego” – powiedział po podpisaniu dokumentów Jerzy Kwieciński, wiceprezes Banku Pekao S.A. nadzorujący pion bankowości korporacyjnej.

Wśród inwestycji zaplanowanych przez MPK Wrocław znalazł się m.in. zakup 21 klimatyzowanych, niskopodłogowych pojazdów, modernizacja dwóch zajezdni tramwajowych, remonty stacji prostownikowych, unowocześnienie używanych wagonów oraz nabycie nowych tramwajów, które mają zastąpić najstarsze jednostki.

„Ambicją prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka i naszą, jako MPK, jest przeprowadzenie szerokiego frontu remontowego i inwestycyjnego w perspektywie najbliższych trzech lat. Tak, by od roku 2024 mieszkańcy Wrocławia oraz coraz liczniej odwiedzający nas turyści mogli się cieszyć nową, lepszą i zrównoważoną komunikacją miejską” – mówił Krzysztof Balawejder, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego we Wrocławiu.

Elektryczne tramwaje to rozwiązanie komunikacyjne oszczędne pod względem wydatków energetycznych, bezemisyjne, a w związku z tym przyjazne dla środowiska naturalnego. Idealnie więc wpisują się w ideę zrównoważonego rozwoju. Podkreślał to również Mariusz Noch, dyrektor Departamentu Sektora Publicznego PKO BP, drugiego banku odpowiedzialnego za emisję obligacji.

„To bardzo ważna dla nas umowa, nie tylko z racji kwoty, ale również z powodów, które wpisują się w strategię naszego banku, czyli strategię zrównoważonego rozwoju” - powiedział Mariusz Noch.

Władze Wrocławia zamierzają w najbliższym czasie intensywnie rozwijać lokalny transport.

„Miasto finansuje MPK, jego bieżące wydatki, stąd prezydent Jacek Sutryk podjął decyzję, że inwestujemy bardzo mocno w transport zbiorowy” - mówił Marcin Urban, skarbnik miasta Wrocławia.

Jednocześnie wyraził nadzieję, że inwestycje uruchomione dzięki emisji obligacji znacznie podniosą jakość komunikacji miejskiej.

„Cieszymy się, że polskie miasta, polskie samorządy potrafią korzystać z nowoczesnych instrumentów finansowych - jak właśnie emisja obligacji. Również z tego, że takie przedsięwzięcia wpisują się w ideę zrównoważonego rozwoju i sprawiają, iż jakość komunikacji staje się coraz lepsza” – podsumował wiceprezes Pekao Jerzy Kwieciński.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo