PGE POLSKA GRUPA ENERGETYCZNA SA Odwołanie i powołanie członków Rady Nadzorczej

01.03.2016, 22:15aktualizacja: 01.03.2016, 22:15

Raport bieżący 12/2016

Zarząd spółki PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. ("PGE", "Spółka") informuje, iż Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie w dniu 1 marca 2016 r. podjęło uchwały o:

- odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej p. Jacka Barylskiego,

- odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej p. Małgorzaty Molas,

- odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej p. Jarosława Gołębiewskiego,

- odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej p. Jacka Fotka,

- odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej p. Marka Ściążko,

- powołaniu w skład Rady Nadzorczej p. Janiny Goss,

- powołaniu w skład Rady Nadzorczej p. Mieczysława Sawaryna,

- powołaniu w skład Rady Nadzorczej p. Mateusza Gramzy,

- powołaniu w skład Rady Nadzorczej p. Grzegorza Kuczyńskiego,

- powołaniu w skład Rady Nadzorczej p. Jarosława Głowackiego,

- powołaniu w skład Rady Nadzorczej p. Artura Składanka.

Pani Janina Goss jest absolwentką Wydziału Prawa Uniwersytetu Łódzkiego. Posiada tytuł radcy prawnego.

Od 2012 r. pani Janina Goss pełni funkcję Członka Zarządu w spółce Srebrna Sp. z o.o. W latach 2009-2010 była Członkiem Rady Nadzorczej Polskiego Radia S.A. W latach 2006-2009 Członek Rady Nadzorczej TVP S.A., w tym przez okres ok. 2 lat pełniła funkcję Przewodniczącej Rady Nadzorczej. W latach 1990 - 2003 Członek Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Łodzi, w latach 1991-2003 radca prawny w Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Środowiska w Łodzi.

Pani Janina Goss złożyła oświadczenie, iż jej działalność prowadzona poza PGE nie jest konkurencyjna w stosunku do działalności Spółki oraz, że nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik w spółce cywilnej, spółce osobowej oraz jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.

Pani Janina Goss oświadczyła również, że nie jest wpisana do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 z późn. zm.).

Pan Mieczysław Sawaryn z wykształcenia jest magistrem historii oraz magistrem prawa, aplikację adwokacką ukończył w Szczecińskiej Izbie Adwokackiej. Od roku 2014 jest Burmistrzem Miasta i Gminy Gryfino. W latach 2011-2014 oraz 1999-2007 prowadził w Gryfinie własną Kancelarię Adwokacką. W latach 2006-2011 Pan Mieczysław Sawaryn był zatrudniony w PGE ZEDO S.A., najpierw pełniąc funkcję Dyrektora Naczelnego, a następnie Dyrektora do Spraw Pracowniczych i Prawnych, będąc odpowiedzialnym za konsolidację ZEDO S.A. w ramach Grupy Kapitałowej PGE.

W latach 1998-2014 Pan Mieczysław Sawaryn był Radnym Rady Miejskiej w Gryfinie, w latach 2006-2014 pełniąc funkcję Przewodniczącego Rady. W latach 2006-2007 Pan Mieczysław Sawaryn był Członkiem Rady Nadzorczej ZEDO S.A. w Nowym Czarnowie. W latach 2002-2004 Członek Okręgowej Rady Adwokackiej przy Szczecińskiej Izbie Adwokackiej, w latach 1998-1999 Członek Zarządu Gminy Gryfino, a w latach 1996-1998 Członek Rady Nadzorczej Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej sp. z o.o. w Gryfinie. Członek Rady Nadzorczej Szpitala Powiatowego w Gryfinie w latach 2012-2014.

Pan Mieczysław Sawaryn złożył oświadczenie, iż jego działalność prowadzona poza PGE nie jest konkurencyjna w stosunku do działalności Spółki oraz, że nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik w spółce cywilnej, spółce osobowej oraz jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.

Pan Mieczysław Sawaryn oświadczył również, że nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 z późn. zm.).

Pan Mateusz Gramza posiada tytuł magistra ekonomii Wydziału Zarządzania i Informatyki Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu oraz inżyniera rolnictwa Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

W 2013 roku otworzył przewód doktorski na Wydziale Technologiczno-Przyrodniczym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Od 2005 roku Dyrektor Zarządzający i Członek Zarządu BIOTEK Agriculture Polska Sp. z o.o., spółki działającej w branży chemicznej, posiada praktyczne doświadczenie w realizacji badań substancji i preparatów chemicznych wykorzystywanych w procesie produkcji biomasy do celów energetycznych. Od 2012 roku Prezes Zarządu oraz współwłaściciel AgreCo Sp. z o.o., prowadzącej badania substancji i preparatów chemicznych dla rolnictwa. Zajmuje się obszarem inwestycji w elektrownie biogazowe i biomasowe.

W latach 2009-2012 Członek Rady Nadzorczej MPWiK we Wrocławiu. W latach 2007-2008 Przewodniczący Rady Nadzorczej EnergiaPro Gigawat Sp. z.o.o. we Wrocławiu. W latach 2006-2008 Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej POLMOZBYT Jelcz S.A.

W 2006 roku zdał egzamin Ministerstwa Skarbu Państwa dla Kandydatów na Członków Rad Nadzorczych w Spółkach Skarbu Państwa.

Pan Mateusz Gramza złożył oświadczenie, iż jego działalność prowadzona poza PGE nie jest konkurencyjna w stosunku do działalności Spółki oraz, że nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik w spółce cywilnej, spółce osobowej oraz jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.

Pan Mateusz Gramza oświadczył również, że nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 z późn. zm.).

Dr Grzegorz Kuczyński - absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego. Doktor nauk prawnych w zakresie prawa cywilnego. Złożył egzaminy Sędziowskie oraz Adwokackie.

Od 2007 roku jest partnerem kancelarii Gotkowicz Kosmus Kuczyński i Partnerzy.

Adiunkt na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego w Katedrze Prawa Cywilnego w latach 2005-2013, natomiast w latach 1997-2005 pełnił obowiązki asystenta.

Dr Grzegorz Kuczyński złożył oświadczenie, iż jego działalność prowadzona poza PGE nie jest konkurencyjna w stosunku do działalności Spółki oraz, że nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik w spółce cywilnej, spółce osobowej oraz jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.

Dr Grzegorz Kuczyński oświadczył również, że nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 z późn. zm.).

Pan Jarosław Głowacki jest absolwentem Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej, posiada tytuł magistra inżyniera. Ukończył podyplomowe Studium Samorządu Terytorialnego i Rozwoju Lokalnego oraz studia podyplomowe Akademia Liderów Samorządowych na Uniwersytecie Warszawskim, a także studia podyplomowe Administracja Publiczna w Collegium Mazovia - Innowacyjnej Szkole Wyższej w Siedlcach.

Od 2005 r. p. Jarosław Głowacki pełni funkcję Zastępcy Prezydenta Miasta w Siedlcach, odpowiedzialnego za inicjowanie działań, pozyskiwanie środków unijnych i realizację projektów. Posiada również doświadczenie związane z oceną projektów współfinansowanych z UE. W Urzędzie Miasta Siedlce zatrudniony od 1990 r.

Pan Jarosław Głowacki złożył oświadczenie, iż jego działalność prowadzona poza PGE nie jest konkurencyjna w stosunku do działalności Spółki oraz, że nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik w spółce cywilnej, spółce osobowej oraz jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.

Pan Jarosław Głowacki oświadczył również, że nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 z późn. zm.).

Pan Artur Składanek posiada tytuł magistra inżyniera uzyskany w Instytucie Inżynierii Chemicznej na Politechnice Warszawskiej w 1983 roku. W latach 1983 - 1985 odbywał studia indywidualne na Wydziale Mechanicznym, Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej. W 2008 roku Pan Artur Składanek odbył kurs i zdał egzamin państwowy dla kandydatów na członków rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa.

Od stycznia 2008 pełnił funkcję Dyrektora Produkcji w Finpol Rohr sp. z o. o., z którą związany jest od czerwca 2007, początkowo jako Specjalista ds. Produkcji. W latach od 1994 do 2007 Pan Artur Składanek prowadził działalność gospodarczą jako AWI - Przedsiębiorstwo Wielobranżowe.

Pan Artur Składanek złożył oświadczenie, iż jego działalność prowadzona poza PGE nie jest konkurencyjna w stosunku do działalności Spółki oraz, że nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik w spółce cywilnej, spółce osobowej oraz jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.

Pan Artur Składanek oświadczył również, że nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 z późn. zm.).

Podstawa prawna sporządzenia raportu: § 5 ust. 1 pkt 22 oraz § 27 i 28 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. 2014, poz. 133).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz