PGNIG SA (12/2022) Zamiar zawarcia przez PGNiG umowy z Rządową Agencją Rezerw Strategicznych dotyczącej utrzymywania zapasów obowiązkowych gazu ziemnego

04.03.2022, 16:41aktualizacja: 04.03.2022, 16:42

Raport bieżący 12/2022

Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa S.A. ("PGNiG", "Spółka") informuje, że 4 marca 2022 r. podjął uchwałę dotyczącą wyrażenia zgody na zawarcie przez Spółkę umowy w przedmiocie zlecenia Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ("RARS") wykonywania zadań w zakresie utrzymywania zapasów obowiązkowych gazu ziemnego ("Umowa").

Zgodnie z art. 70c ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego oraz zasadach postępowania w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa paliwowego państwa i zakłóceń na rynku naftowym ("Ustawa"), z chwilą zawarcia Umowy RARS nabędzie od PGNiG na rzecz Skarbu Państwa gaz ziemny stanowiący zapas obowiązkowy po cenie wskazanej w Ustawie oraz wstąpi w prawa i obowiązki PGNiG wynikające z umów o świadczenie usług magazynowania zawartych z operatorem systemu magazynowania w zakresie dotyczącym zapasów obowiązkowych.

Sprzedaż gazu na potrzeby wykonywania przez RARS zadań w zakresie utrzymywania zapasów obowiązkowych nastąpi po cenie określonej w Ustawie, odpowiadającej średniej arytmetycznej cen rozliczeniowych w kontraktach z dostawą planowaną w II i III kwartale 2022 r., notowanych w ostatnich 30 dniach kalendarzowych bezpośrednio poprzedzających dzień przeniesienia własności gazu ziemnego, publikowanych na stronie podmiotowej spółki prowadzącej Towarową Giełdę Energii. Zgodnie z przepisami ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców paliw gazowych w związku z sytuacją na rynku gazu z dnia 26.01.2022 r., maksymalny limit wydatków RARS na realizację działania, o którym mowa w art. 70c ust. 3 pkt 1 ustawy wynosi w 2022 roku 6 mld zł.

Działające w Polsce przedsiębiorstwa energetyczne wykonujące działalność gospodarczą w zakresie obrotu gazem ziemnym z zagranicą i podmioty dokonujące przywozu gazu ziemnego zobowiązane są do utrzymywania zapasów obowiązkowych gazu ziemnego w wielkości odpowiadającej co najmniej 30-dniowemu średniemu dziennemu przywozowi.

Spółka poinformuje o zawarciu Umowy odrębnym raportem bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz