Polacy przejechali ponad 10000 km samochodami elektrycznymi na COP26 w Glasgow

16.11.2021, 15:44aktualizacja: 16.11.2021, 16:28

Fot. Polska Izba Rozwoju Elektromobilności (1)
Polska Izba Rozwoju Elektromobilności (PIRE) zrealizowała projekt The eMobi Road to COP26, czyli zeroemisyjną wyprawę przez Europę do Glasgow, aby podczas tegorocznego szczytu klimatycznego COP 26 wręczyć petycję w sprawie ustanowienia przez ONZ Światowego Dnia Elektromobilności. Wydarzenie zostało zainaugurowane 19 października 2021 r. przy udziale ministra i prezydenta COP24 w Katowicach - Michała Kurtyki.

„Inicjatywa podjęta przez Polską Izbę Rozwoju Elektromobilności wpisuje się w działania mające na celu promocję elektromobilności na skalę światową. Potrzebujemy zdecydowanego głosu i działań, aby promować elektromobilność, dlatego z dużym entuzjazmem włączyłem się w inicjatywę The eMobi Road to COP26. Jako resort klimatu i środowiska chcemy, aby każdy wiedział czym jest elektromobilność i jakie daje nam benefity. Zerowa emisja, lepszy komfort jazdy, niższa emisja hałasu, to nasza przyszłość” - powiedział podczas spotkania inauguracyjnego Michał Kurtyka, prezydent COP24.

The eMobi Road to COP26 to inicjatywa, której celem jest podkreślenie roli elektromobilności w dekarbonizację sektora transportu jako skutecznej technologii do osiągnięcia celów klimatycznych. To także ponad 10000 km do przejechania samochodami elektrycznymi pomiędzy miastami goszczącymi COP: Warszawa - Katowice - Glasgow oraz Rzym jako partnera tegorocznej konferencji klimatycznej. Trasa obejmuje europejskie stolice jak: Praga, Wiedeń, Bratysława, Budapeszt, Lubljana, Rzym, Berlin, Bruksela i Londyn.

„Podczas realizacji projektu spotkaliśmy się z przedstawicielami państw, ambasad, firm i organizacji, które poparły naszą ideę i podpisały petycję, m.in. Ministerstwo Klimatu i Środowiska Polski, Ministerstwo Środowiska Republiki Słowackiej, Federalne Ministerstwo Środowiska, Ochrony Przyrody i Bezpieczeństwa Nuklearnego, Enel X, Ekoenergetyka - Polska. W Watykanie mieliśmy okazję spotkać się z Papieżem Franciszkiem, który również poparł naszą inicjatywę” - mówi Krzysztof Burda, prezes Polskiej Izby Rozwoju Elektromobilności.

„Poprzez realizację projektu chcieliśmy również zwrócić uwagę na wkład Polski w transformację klimatyczną, która została wypracowana podczas konferencji klimatycznej COP24 w Katowicach. Driving Change Together oraz deklaracje Just Transition and Solidarity” - wyjaśnia Marcin Nowak z Polskiej Izby Rozwoju Elektromobilności.

Driving Change Together

Deklaracja DRIVING CHANGE TOGETHER to wspólna inicjatywa Polski i Wielkiej Brytanii, która zwraca uwagę na rolę zeroemisyjnego transportu w procesie transformacji sektora transportu, aby osiągnąć cele klimatyczne i budować lepszą przyszłość.

Just Transition and Solidarity

Just Transition and Solidarity - to jeden z efektów COP24 - sprawiedliwa transformacja regionów, które w wyniku dekarbonizacji sektora energetycznego będą przechodzić głębokie zamiany, to również rola elektromobilności jako koła zamachowego dla zmian gospodarki w regionach.

„Podczas trwania projektu zbieraliśmy podpisy reprezentantów krajów, miast i regionów, organizacji pozarządowych, mediów a także innych osób, które poparły ideę ustanowienia Światowego Dnia Elektromobilności przez ONZ. Petycję można wciąż podpisać online na stronie naszej Izby” - dodaje Marcin Nowak z Polskiej Izby Rozwoju Elektromobilności.

COP 26

W czasie COP26 przedstawiciele Polskiej Izby Rozwoju Elektromobilności uczestniczyli w spotkaniach i rozmowach z przedstawicielami innych organizacji zajmujących się zrównoważonym transportem i szeroko rozumianą ochroną klimatu.

„Mieliśmy okazję do rozmów z przedstawicielami NGO’sów, organizacji młodzieżowych, firm i przedstawicielami high level segment, którzy bardzo popierają naszą inicjatywę. Mam nadzieję, że nasza deklaracja przekazana na ręce przedstawicieli UNFCCC sprawi, że już w przyszłym roku, 25 września, będziemy mogli świętować Światowy Dzień Elektromobilności” - dodaje Justyna Saniuk, z Polskiej Izby Rozwoju Elektromobilności

Inicjatywa The eMobi Road to COP26 została objęta Patronatem Honorowym Ministra Klimatu i Środowiska, Ministra Infrastruktury oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

O PIRE

Polska Izba Rozwoju Elektromobilności to niezależna organizacja pozarządowa, której głównym celem jest budowanie realnej elektromobilności m.in. w jednostkach samorządu terytorialnego, poprzez realizację programu E-mobility now! - czyli stwarzanie odpowiednich warunków, zwiększanie świadomości edukację oraz wykorzystanie potencjału gospodarczego nowego sektora. Organizacja jest ambasadorem polskiej inicjatywy Driving Change Together. Izba jest także liderem projektu Europejskiego Centrum Elektromobilności w Zielonej Górze.

Źródło informacji: Polska Izba Rozwoju Elektromobilności

Data publikacji 16.11.2021, 15:44