Polenergia i Equinor stawiają kolejny istotny krok w rozwoju projektu Bałtyk 1. To największa farma wiatrowa na Morzu Bałtyckim

10.10.2024, 13:31aktualizacja: 10.10.2024, 14:29

Equinor, Polenergia - Farma Wiatrowa Hywind Tampen (1)
Polenergia i Equinor podpisały umowę na doradztwo w zakresie prac projektowych oraz uzyskania kompletu pozwoleń na budowę. Bałtyk 1 to projekt największej farmy wiatrowej w polskiej części Morza Bałtyckiego i zarazem najbardziej zaawansowany projekt tzw. drugiej fazy rozwoju sektora offshore wind w Polsce. Morska farma wiatrowa Bałtyk 1, o planowanej mocy do 1560 MW, jest przygotowywana do udziału w aukcji w 2025 roku.

Projekt Bałtyk 1 jest rozwijany w odległości ok. 81 km od polskiego wybrzeża. Do realizacji morskiej farmy wiatrowej niezbędne są prace projektowe oraz komplet pozwoleń na budowę. Umowę, która obejmuje doradztwo w tym zakresie, Polenergia i Equinor podpisały z konsorcjum firm Ramboll i Projmors. Kontrakt dotyczy całości projektu Bałtyk 1 aż do osiągnięcia statusu „ready-to-build”.

„Bałtyk 1 to projekt największej farmy wiatrowej w polskiej części Morza Bałtyckiego. Jego realizacja oznacza podwojenie naszych mocy wytwórczych na morzu oraz zasilenie kolejnych 2 milionów gospodarstw domowych czystą, zieloną energią. Bałtyk 1 jest przygotowywany do udziału w aukcji, która powinna odbyć się w 2025 roku. Rozmiar tego projektu pokazuje ogromny potencjał polskiego morza w zakresie energii odnawialnej. W interesie polskiej transformacji energetycznej i polskiej gospodarki jest jego maksymalne wykorzystanie” - podkreśla Jerzy Zań, prezes zarządu Polenergia S.A.

Ramboll to globalna firma z siedzibą w Danii, która zajmuje się architekturą, inżynierią i doradztwem. Projmors to jedno z najstarszych biur projektowych w Polsce. Specjalizuje się w projektowaniu hydrotechnicznym, które dotyczy m.in. morskiej energetyki wiatrowej czy przemysłu.

Do tej pory projekt Bałtyk 1, o planowanej mocy maksymalnej do 1560 MW, uzyskał pozwolenia na układanie i utrzymywanie kabli w części morskiej, a także umowę o przyłączenie do sieci z operatorem systemu przesyłowego.

Energia elektryczna z projektu rozwijanego przez Polenergię i Equinor popłynie na ląd do punktu przyłączenia na terenie realizowanej stacji elektroenergetycznej Krzemienica, należącej do Polskich Sieci Elektroenergetycznych (PSE).

„Podpisanie umów z konsorcjum osiągającym efekt synergii z globalnego doświadczenia i polskiej specjalności to doskonały przykład na pozytywny wpływ projektów morskiej energetyki wiatrowej na gospodarkę. Utrzymanie założonego przez Polskę harmonogramu rozwoju offshore pomiędzy pierwszą,a drugą fazą jest kluczowe dla zachowania ciągłości w budowie kompetencji i wzrostu konkurencyjności całej branży. Projekt Bałtyk 1, który jest nie tylko największy na polskim Bałtyku, ale także najbardziej zaawansowany w drugiej fazie, daje duże możliwości. Dlatego tak ważne jest, by aukcja odbyła się zgodnie z planem, w 2025 roku” - mówi Michał Jerzy Kołodziejczyk, prezes zarządu Equinor w Polsce.

Lądowy korytarz infrastruktury przyłączeniowej o długości do 20 km będzie przebiegać pod powierzchnią ziemi, by zachować walory turystyczne i krajobrazowe oraz by minimalizować wpływ na dotychczasowe użytkowanie gruntów.

Planowane wyprowadzenie mocy na lądzie będzie realizowane częściowo (w północnej części przebiegu) w bezpośrednim sąsiedztwie korytarza wyznaczonego dla infrastruktury projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Dla wszystkich trzech farm wiatrowych przewidziano jedną lokalizację wyjścia na ląd z wykorzystaniem technologii bezwykopowej.

Polenergia i Equinor realizują wspólnie trzy farmy wiatrowe na Morzu Bałtyckim, które będą dysponować łączną mocą do 3000 MW. Pozwoli to na zasilenie zieloną energią ponad 4 milionów gospodarstw domowych.

Źródło informacji: Polenergia

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE