POLENERGIA SA (18/2021) UZYSKANIE PRZEZ SPÓŁKI PROJEKTOWE REALIZUJĄCE PROJEKTY BUDOWY MORSKICH FARM WIATROWYCH DECYZJI O PRZYZNANIU PRAWA DO POKRYCIA UJEMNEGO SALDA

04.05.2021, 20:18aktualizacja: 04.05.2021, 20:19

Raport bieżący 18/2021

Zarząd Polenergia S.A. ("Emitent"), w nawiązaniu do raportu bieżącego Nr 15/2021 z dnia 5 marca 2021 roku oraz raportu bieżącego Nr 17/2021 z dnia 16 kwietnia 2021 roku ("Raport 17/2021"), informuje, że powziął informacje, iż w dniu 4 maja 2021 roku Prezes Urzędu Regulacji Energetyki wydał na rzecz spółek projektowych MFW Bałtyk II sp. z o.o. i MFW Bałtyk III sp. z o.o. (łącznie "Spółki Projektowe"), w których Emitent posiada po 50% udziałów, decyzje o przyznaniu każdej ze Spółek Projektowych prawa do pokrycia ujemnego salda dla energii elektrycznej wytworzonej w odpowiednio - morskich farmach wiatrowych MFW Bałtyk II i MFW Bałtyk III, o mocy 720 MW każda ("Decyzje") ("Wsparcie"). Decyzje są zgodne z wnioskami Spółek Projektowych.

Informacje dotyczące skutków wydania Decyzji oraz dalszych działań związanych z przyznaniem Wsparcia zawarte zostały w Raporcie 17/2021.

Ponadto w nawiązaniu do Raportu 17/2021 Emitent informuje, że szacowana przez niego wysokość dodatkowych płatności wynikających z umowy dotyczącej m.in. sprzedaży udziałów w Spółkach Projektowych zawartej w dniu 5 marca 2018 roku ze Statoil Holding Netherlands B.V., o której Emitent poinformował raportem bieżącym Nr 4/2018 w dniu 5 marca 2018 r. i które Emitent zamierza przeznaczyć na dalsze finansowanie rozwoju projektów, wyniesie - w odniesieniu do projektu morskiej farmy wiatrowej realizowanego przez MFW Bałtyk III sp. z o.o., 34 762 EUR na każdy MW mocy zainstalowanej.

Emitent będzie podawał do wiadomości publicznej w formie raportów bieżących stosowne dalsze informacje dotyczące pozyskiwania Wsparcia.

podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. U. UE. L. z 2014 r. Nr 173, str. 1 ze zm.)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz