Ponad 500 placówek medycznych odebrało tysiące sztuk sprzętu ochronnego od USP Zdrowie

27.04.2020, 11:43aktualizacja: 27.04.2020, 11:43

USP Zdrowie
Nikt w walce z koronawirusem nie może zostać sam - szczególnie osoby, które są na pierwszej linii frontu. W odpowiedzi na potrzeby służby zdrowia firma USP Zdrowie wraz ze swoim zespołem, współpracującym na co dzień ze środowiskiem lekarskim, przekazała sprzęt ochrony osobistej do ponad 500 placówek w całej Polsce.

„Od początku istnienia naszej firmy w centrum naszych działań stał zawsze człowiek i jego zdrowie - mówi Robert Jurgawka, Chief Marketing & Organization Officer USP Zdrowie. - Nie mogliśmy pozostać obojętni wobec obecnej sytuacji, dlatego w trosce o osoby na pierwszej linii zdecydowaliśmy się wesprzeć polską służbę zdrowia".

Wybrane placówki otrzymały pełen zakres artykułów do ochrony zdrowia podczas pandemii COVID-19. Zamówiony przez firmę sprzęt objął między innymi:

- 92 tys. masek jednorazowych,

- 500 tys. rękawic,

- 7,9 tys. fartuchów jednorazowych,

- 11 tys. płynów dezynfekujących,

- 3,1 tys. przyłbic,

- 2,5 tys. kombinezonów ochronnych,

- 1 tys. masek FFP2,

- 1 tys. masek FFP3,

- 600 szt. termometrów bezdotykowych.

Akcja ma zasięg ogólnopolski, a koordynatorem całej kampanii jest Medical Unit USP Zdrowie - zespół 48 osób, który na co dzień współpracuje ze środowiskiem medycznym.

„Pracując ze środowiskiem lekarskim, mamy możliwość bezpośredniego wsłuchania się w ich potrzeby. W obliczu pandemii SARS-COVID-19 ta akcja jest naszą naturalną odpowiedzią właśnie na te potrzeby. Nie wyobrażaliśmy sobie, by postąpić inaczej” - mówi Aniela Nowakowska - Medical Unit Director USP Zdrowie.

Firma USP Zdrowie powstała w 1992 roku w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy Voitka Napiórkowskiego i szybko stała się liderem na polskim rynku leków dostępnych bez recepty. Obecnie zatrudnia ponad 800 osób, posiadając biura zlokalizowane w Warszawie, na Litwie, Ukrainie, w Bułgarii i Stanach Zjednoczonych oraz Wytwórnię leków US Pharmacia we Wrocławiu, która dostarcza na rynek ponad 100 mln opakowań rocznie. W portfolio firmy znajdują się znane i cenione marki, m.in. Apap, Ibuprom, Gripex, Verdin, Stoperan i Xenna. Więcej informacji na www.uspzdrowie.pl.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.04.2020, 11:43