Powiat Pilski: Taki był 2022 rok - bogaty w inwestycje i wydarzenia

02.01.2023, 19:25aktualizacja: 02.01.2023, 19:26

Fot. Starostwo Powiatowe w Pile
Koniec roku to czas na podsumowania. Rok 2022 w powiecie pilskim był czasem niezwykle intensywnym pod względem inwestycji, nie zabrakło także wydarzeń integrujących mieszkańców.

- To był kolejny pracowity rok. Naszym celem jest nieustający rozwój wszystkich gmin wchodzących w skład powiatu pilskiego, a wraz z nim podnoszenie jakości życia mieszkańców. Rok 2023 zapowiada się równie pracowicie – zapowiada Eligiusz Komarowski, starosta pilski.
Warto przypomnieć, jakie najważniejsze działania w minionym roku podejmował samorząd Powiatu Pilskiego dla mieszkańców.

Ochrona zdrowia
W 2022 roku kontynuowano modernizację Szpitala Specjalistycznego w Pile, największej placówki leczniczej w północnej Wielkopolsce. W remonty i nowy sprzęt zainwestowano kolejne miliony złotych. Dość powiedzieć, że odkąd Eligiusz Komarowski w 2016 roku objął stanowisko starosty pilskiego w placówkę zainwestowano ponad 35 mln zł, w tym 10 mln przekazano z budżetu powiatu pilskiego. To pokazuje skalę inwestycji, w ramach których zmodernizowano m.in. Odział Nefrologii ze stacją dializ, Szpitalny Oddział Ratunkowy, Oddział Chemioterapii, na oddziale kardiologii urządzono pracownię elektrofizjologii.

W 2022 roku zmodernizowany został Odział Okulistyczny, na którym powstała sala operacyjna, a Poradnia Okulistyczna została przeniesiona na poziom oddziału, co usprawnia leczenie pacjentów. Zakupiono nowy sprzęt, dzięki któremu liczba badań i zabiegów wzrosła. Zmodernizowano także Pracownię Endoskopii, która zwiększyła się o jedną salę. Całość pochłonęła ponad 4,5 mln zł.

Wyremontowano rejestrację główną oraz wybudowano nową pochylnię dla osób z niepełnosprawnościami oraz uruchomiono dla nich nową windę. To projekt warty 2 mln zł, który znacznie poprawił funkcjonalność szpitala dla osób z różnymi potrzebami.

Pod koniec roku do szpitala trafił jeszcze zestaw laparoskopowy, dzięki któremu w Pile mogą być wykonywane skomplikowane zabiegi neurologiczne i onkologiczne, a pacjenci nie muszą już jeździć do oddalonych ośrodków klinicznych.

W połowie roku Powiat Pilski wraz z partnerami Fundacją Ciszum i Spółką CenterMed w Poznaniu uruchomił Powiatowe Środowiskowe Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Pile, w którym najmłodsi mieszkańcy gmin powiatu pilskiego otrzymują profesjonalną pomoc psychologiczną i psychiatryczną.

To był kolejny rok, w którym dzieci i młodzież była także otoczona bezpłatnym leczeniem stomatologicznym w nowoczesnym gabinecie urządzonym przez Powiat Pilski w budynku Zespołu Szkół przy Teatralnej w Pile.

Oświata
W 2022 roku dalej modernizowano szkoły i placówki oświatowe tworząc w nich specjalistyczne sale dydaktyczne. W Zespole Szkół im. St. Staszica w Pile oraz w I LO przy ul. W. Pola uruchomiono windy przystosowane dla osób z niepełnosprawnościami.

Rozpoczęła się budowa Centrum Innowacji Technologicznych w Pile, nowoczesnej placówki kształcenia zawodowego młodzieży. To największa inwestycja Powiatu Pilskiego, wartości prawie 30 mln złotych, na którą pozyskano rekordowe w historii unijne dofinansowanie – prawie 24 mln złotych. Koniec prac zaplanowano na pierwszą połowę 2023 r.

Drogi
W 2023 roku Powiat Pilski pozyskał dziesiątki milionów złotych na modernizację i budowę dróg , chodników, ścieżek rowerowych, zarówno z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych jak i Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg.

Powiat Pilski zrealizował długo oczekiwaną przez mieszkańców Piły modernizację ulicy Kamiennej. Inwestycję zrealizowano po tym jak włodarz Piły prezydent Piotr Głowski wypowiedział porozumienie o utrzymaniu i remontach dróg powiatowych w mieście. Drogi powiatowe w Pile po13 latach wróciły pod Zarząd Powiatu i w pół roku ulica Kamienna została wyremontowana.

Ruszyły duże remonty dróg w gminach. Dzięki pozyskanym z „Polskiego Ładu” 15 mln zł wyremontowanych zostanie łącznie 20 k dróg w każdej gminie. Jako pierwsze rozpoczęły się prace na odcinku Piła – Kotuń, Wyrzysk-Glesno, w Równopolu.

Przebudowano niebezpieczne skrzyżowanie w centrum Śmiłowo – drogi powiatowej na Zelgniewo z drogą krajową nr 10. Inwestycję wykonano dzięki dobrej współpracy Powiatu Pilskiego i Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad. Powiat wybudował nowy odcinek drogi na Zelgniewo, a na drodze krajowej powstały lewoskręty. W centrum Śmiłowa jest bezpieczniej.

W 2022 r. ruszyła budowa 5-kilometrowej ścieżki rowerowej Ujście - Byszki. Wpłynie ona na wzrost bezpieczeństwa kierowców, pieszych, a przede wszystkim rowerzystów, przyczyni się także do rozwoju turystyki.

Pozostałe
Ruszyła budowa strefy rekreacji za budynkiem Starostwa Powiatowego w Pile przy rzece Gwdzie. To kolejna przestrzeń publiczna, z której juz w 2023 r. będą mogli korzystać mieszkańcy.

W zabytkowym budynku byłej szkoły rolniczej w Nieżychowie ruszyły prace remontowe związane z powstaniem tutaj placówki wychowawczo-opiekuńczej dla dzieci z różnymi niepełnosprawnościami, jedynej takiej w Wielkopolsce. Koniec prac zaplanowano na I połowę 2023 r.

Wydarzenia
W 2023 roku nie zabrakło ciekawych wydarzeń dla mieszkańców. Zmodernizowane Centrum Powiatowe ISKRA w Pile jest miejscem, z którego cały czas korzystali mieszkańcy. Odbywały się tu liczne wydarzenia szkolne, konferencje naukowe, wystawy, koncerty, konkursy, spotkania z artystami.

W Powiatowej Hali Sportowej przy Pola życie tętni od rana do wieczora. Trenuje tu nie tylko młodzież. Odbył się np. mecz bokserski kobiet Polska – Włochy czy I Gwiazdkowy Turniej Amatorskiej Siatkówki.

Stadion Powiatowy przy Okrzei w Pile w 2022 roku obchodził 100 lat. Wydarzeń nie brakowało: odbył się tu m.in. Piknik Strażacki, Zawody Strongmanów i Festiwal Kolorów, Rodzinny Piknik Wojskowy i Dożynki Powiatowe oraz Nocny Mityng Lekkoatletyczny z udziałem medalistów Mistrzostw Świata.

Tradycyjnie nie zabrakło koncertów, na które przybyły tysiące mieszkańców. Wystąpili m.in. Andrzej Piaseczny, Grubson, Mezo i Liber.

W 2022 r. na Stadionie niezwykle aktywnie czas spędzali seniorzy. W czerwcu odbyła się Senioriada, a do września trwały tu taneczne środy dla seniorów.

W listopadzie Powiat Pilski zorganizował Bieg Niepodległości, w którym razem z dziećmi wzięło udział prawie 1000 osób.

W grudniu na Stadionie Powiatowym przy Okrzei otwarto dla mieszkańców bezpłatne lodowisko.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.01.2023, 19:25