PRIMETECH SA (6/2020) Informacja o ustanowieniu zabezpieczenia

24.04.2020, 19:55aktualizacja: 24.04.2020, 19:55

Raport bieżący 6/2020

Zarząd PRIMETECH S.A. ("Emitent", "Zastawca") informuje o podpisaniu z dniem niniejszego raportu, tj. z dniem 24 kwietnia 2020 r. przez drugą stronę, tj. FAMUR S.A. ("Zastawnik"), umowy ustanowienia zastawu rejestrowego na 16 udziałach spółki zależnej Emitenta - Śląskie Towarzystwo Wiertnicze DALBIS Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowskich Górach - składających się na cały kapitał zakładowy tej spółki, do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 30 mln zł, celem zabezpieczenia wierzytelności pieniężnych istniejących lub przyszłych, warunkowych lub bezwarunkowych Zastawnika w stosunku do Zastawcy, wynikających z:

1. Umowy ramowej pożyczki z dnia 18 grudnia 2018 r. oraz

2. Umowy pożyczki odnawialnej z dnia 10 maja 2019 r.,

(których łączne saldo na dzień 31.12.2019 wynosi 12, 3 mln zł),

w tym, między innymi celem zabezpieczenia roszczeń o spłatę kwoty pożyczki i o zapłatę wszelkich odsetek (w tym odsetek za opóźnienie) i roszczeń, wraz z ewentualnymi roszczeniami ubocznymi i akcesoryjnymi.

Ustanowienie zastawu wynika z powszechnie stosowanych praktyk rynkowych.

Emitent potwierdza jednocześnie, że warunki zawartej umowy zastawu są zgodne z warunkami rynkowymi.

Pozostałe istotne warunki wymienionych wyżej umów pożyczek pozostają bez zmian

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz