Program POLSKA 3.0 mocno wpisany w Plan Morawieckiego

04.04.2016, 13:06aktualizacja: 04.04.2016, 13:06

Cluster World Congress - fot. 3
W dniach od 31 marca do 1 kwietnia odbył się II Światowy Kongres Klastrów Cluster World Congress w Dąbrowie Górniczej.

Pierwszego dnia Kongresu odbyła się Gala Menedżera Innowacji, 320 metrów pod ziemią, w Kopalni Guido w Zabrzu. Tytuł Lidera Przedsiębiorczości i Innowacji 2015, który otrzymał Zygmunt Berdychowski, twórca Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Podczas Gali odbył się także finał VI Międzynarodowej Nagrody im. Kazimierza Wielkiego. Nagrody otrzymali: Petr Forman, doradca prezydenta Czech, dr Anna Wisniewski, konsul generalny Węgier w Krakowie, prof. Mikolaj Gysiatynskiy, profesor Uniwersytetu Państwowej Służby Podatkowej Ukrainy.

Tytuł Menedżera Innowacji otrzymała Angelika Jarosławska za zarządzanie największym projektem klastrowym w Europie Polska 3.0, spójnym programem gospodarczym dla Polski i regionów transgranicznych.

Oddolny projekt "Polska 3.0" wpisuje się zarówno w krajowe (Plan Morawieckiego), jak również europejskie plany gospodarze i finansowania, składając się z kilku komplementarnych projektów, wśród których jest przywrócenie żeglowności polskich rzek, począwszy od rzeki Odry, budowa połączenia Dunaj-Odra-Łaba oraz Wisła-Odra, wpisującego się w Środkowoeuropejski Korytarz Transportowy oraz zbudowania szerokiego toru (1520 mm) ze Sławkowa do Centrum Logistycznego Gorzyczki -Věřňovice. Ten nowy, Jedwabny Szlak przebiegający przez Śląsk i czeskie Morawy będzie zarówno szlakiem transportowym jak i handlowym. W tym zakresie Polska 3.0 wpisuje się w strategiczną perspektywę współpracy władz Polski i Chin (po wizycie prezydenta Andrzeja Dudy w Chinach, tamtejsze gazety pisały, że Polska jest dla Chin najważniejszym partnerem w regionie).

Warto pamiętać o roli OBOR (One Road One Belt) w chińskiej strategii "Going out", wpisującej się w strategię UE. M.in. z tego powodu w projekcie Polska 3.J zakładane jest współfinansowanie przedsięwzięcia bezpośrednio z budżetu UE.

Obecni byli przedstawiciele świata biznesu i nauki, pełnomocnicy czeskiego rządu, ministrowie rządu polskiego, ukraińskiego, węgierskiego, chińskiego, słowackiego, przedstawiciele Grupy Wyszehradzkiej i przedstawiciele Komisji Europejskiej.

Całość wydarzenia transmitowała Telewizja Polska.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.04.2016, 13:06