PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (33/2016) Rozszerzenie powództwa w sporze z PPL.

31.12.2016, 17:26aktualizacja: 31.12.2016, 17:26

Raport bieżący 33/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 41/2013 oraz informacji zamieszczanych w kolejnych raportach okresowych Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Baltona S.A. (Spółka, Emitent) na temat sprawy z powództwa BH Travel Retail Poland Sp. z o.o. (BH Travel) tj. jednostki zależnej od Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. przeciwko Przedsiębiorstwu Państwowemu "Porty Lotnicze" z siedzibą w Warszawie (PPL), Emitent informuje, że w dniu 31 grudnia 2016 r. BH Travel wniosła w przedmiotowej sprawie do tego samego Sądu Okręgowego w Warszawie pismo zawierające rozszerzenie powództwa w ww. sporze z PPL.

Obok dotychczasowego żądania zasądzenia od PPL kwoty ok. 358 mln zł, o której mowa w ww. raporcie bieżącym, BH Travel w piśmie z dnia 31 grudnia 2016 r. zażądała dodatkowo zasądzenia od PPL kwoty ok. 71 mln zł wraz z odsetkami. Kwota ta stanowi korzyści, które BH Travel utraciła w kolejnych latach niewykonywania umów najmu przez PPL tj. w okresie 2014-2016.

Emitent przypomina, że zgodnie z pierwotnym żądaniem pozwu BH Travel domagała się zasądzenia od PPL odszkodowania oraz wydania Lokalu Baltona Perfumery i jego doprowadzenia do stanu zdatnego do umówionego użytku. Dochodzona kwota roszczeń pieniężnych obejmowała: (i) stratę BH Travel, poniesioną w związku z likwidacją sklepów Baltona Classic i Baltona Perfumery, (ii) korzyści utracone przez BH Travel za lata 2012-2013 w wyniku niewykonywania przez PPL umów najmu Lokalu Baltona Classic i Lokalu Baltona Perfumery, (iii) skapitalizowane odsetki. Żądanie zgłoszone w piśmie z dnia 31 grudnia 2016 r. dotyczy korzyści utraconych w dalszych latach, tj. 2014 - 2016. Jednocześnie zgodnie z informacją zamieszczoną w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Spółki za III kwartał 2016 roku Zarząd Emitenta przypomina, iż w ww. sprawie w kwietniu br. Sąd Okręgowy wydał postanowienie o zawieszeniu przedmiotowego postępowania do czasu prawomocnego rozpoznania sprawy z powództwa BH Travel przeciwko PPL o wydanie lokalu Baltona Classic.

W ocenie Zarządów BH Travel oraz Emitenta powództwo pierwotne, jak i dodatkowe żądanie są w pełni uzasadnione.

_______________

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz