Przemysł ciężki w Polsce podoła wyzwaniom transformacji

27.08.2021, 10:52aktualizacja: 27.08.2021, 19:26

PAP/S. Leszczyński (1)
Przed polskim przemysłem ciężkim są ogromne szanse na rozwój, m.in. w innowacyjnych technologiach, a jednocześnie kilka dużych wyzwań związanych chociażby z polityką klimatyczną – uznali uczestnicy dyskusji, która odbyła w ramach Forum Wizja Rozwoju w Gdyni.

Tomasz Heryszek, prezes zarządu Węglokoksu podkreślił kluczową rolę przemysłu ciężkiego dla gospodarki wielu krajów, jako potężnego dawcy miejsc pracy oraz pieniądza dla systemu finansów publicznych. Zaznaczył też, że Węglokoks zamierza przyspieszyć szereg procesów rozwijając przetwórstwo hutnicze i odchodząc od górnictwa.

Zdaniem Heryszka to właśnie na rozwój hutnictwa warto postawić w kontekście zarówno transformacji energetycznej, jak i dużych potrzeb infrastrukturalnych w kraju. Prezes Węglokoksu postulował jednocześnie o systemową ochronę przemysłu ciężkiego jako branży gospodarki o charakterze strategicznym.

O krajach, które najskuteczniej chroniły się przed kryzysami właśnie za sprawą wysokiego udziału przemysłu ciężkiego w gospodarce, przypomniał poseł Adam Gawęda. Apelował również o szukanie rozwiązań poprawiających efektywność, włączając w to rozwój nowoczesnych technologii (między innymi produkcji wodoru i magazynowania energii).

Adam Bugajczuk, wiceprezes KGHM Polska Miedź opowiedział o szeregu procesów optymalizacyjnych oraz inwestycjach, jakie spółka dokonała w ostatnich latach, aby jako jeden z największych konsumentów energii elektrycznej w Polsce dostosować swój model funkcjonowania do nowych realiów.

Jednocześnie Bugajczuk wyraził przekonanie, że polski przemysł ciężki poradzi sobie z wyzwaniami, które stawia transformacja energetyczna oraz polityka klimatyczna. Zdaniem wiceprezesa KGHM najważniejszy jest obecnie zrównoważony rozwój, czego przykładem może być branża hutnicza zmierzająca w stronę modelu gospodarki o obiegu zamkniętym.

Paweł Kolczyński, wiceprezes zarządu Agencji Rozwoju Przemysłu ocenił, że o ile transformacja energetyczna jest praktycznie nieunikniona, o tyle będzie ona generować zupełnie nowe obszary rozwojowe. Dlatego ARP stara się już teraz zaistnieć w branżach, które wiążą się z tym nowym spojrzeniem. Jako przykład przywołał produkcję wodoru.

Kwestia zielonej energii, zdaniem Kolczyńskiego, staje się coraz bardziej kluczowa również dla dużych inwestorów. Dlatego, w zestawieniu z trendem skracania łańcuchów dostaw, polska gospodarka ma szansę wykorzystać transformację energetyczną do zbudowania przemysłu ciężkiego w nowym atrakcyjnym wydaniu.

O finansowym wymiarze transformacji energetycznej i szansach dla przemysłu ciężkiego w Polsce opowiedział Patryk Darowski, dyrektor Departamentu Analiz i Wsparcia Sektorowego Banku Gospodarstwa Krajowego. Wymienił przy tym szereg programów inwestycyjnych, które wspomagają rozwój innowacyjnych sektorów.

Darowski przekonywał też do zapowiedzianej przy okazji Forum Wizja Rozwoju koncepcji 3W (woda, wodór, węgiel). Idei przyświeca nie tylko budowanie świadomości wśród społeczeństwa w zakresie codziennych wyborów wpływających na gospodarkę, ale również łączenie świata nauki ze światem biznesu dla wypracowania konkretnych rozwiązań.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo