RAINBOW TOURS SA (16/2021) Informacja o wielkości przedsprzedaży imprez turystycznych objętych ofertą sezonu "Lato 2020"

05.07.2021, 17:51aktualizacja: 05.07.2021, 17:52

Raport bieżący 16/2021

Zarząd Rainbow Tours Spółki Akcyjnej z siedzibą w Łodzi ("Spółka", "Emitent") w nawiązaniu do treści raportu bieżącego Nr 15/2021 z dnia 05.07.2021 r., niniejszym informuje, w trybie art. 17 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16.04.2014 r. w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE ("MAR"), że wielkość zrealizowanej przez Spółkę przedsprzedaży imprez turystycznych z oferty sezonu "Lato 2021" (wycieczki realizowane w miesiącach: kwiecień - październik 2021 roku) kształtuje się w sposób następujący:

(1) wielkość przedsprzedaży imprez z oferty "Lato 2021" od momentu rozpoczęcia przedsprzedaży do dnia 30 czerwca 2021 roku (według stanu rezerwacji na dzień 30.06.2021 r.) wyniosła 206.351 rezerwacji, co oznacza:

- wzrost poziomu przedsprzedaży oferty sezonu "Lato 2021" (zrealizowanej do dnia 30.06.2021 r.) o około 187,4% w porównaniu do tego samego okresu roku 2020 (tu: okres występowania skutków pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 i istotnego wpływu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na działalność prowadzoną przez Spółkę), tj. w porównaniu do poziomu przedsprzedaży oferty sezonu "Lato 2020", według stanu rezerwacji na dzień 30.06.2020 r., kiedy dla tego okresu 2020 roku zanotowano 71.798 rezerwacji,

- spadek poziomu przedsprzedaży oferty sezonu "Lato 2021" (zrealizowanej do dnia 30.06.2021 r.) o około 25,5% w porównaniu do tego samego okresu roku 2019 (tu: rok 2019 był okresem rekordowych z punktu widzenia Spółki wyników finansowych m.in. w zakresie poziomu przychodów ze sprzedaży i zysku netto, jak również rekordowy z punktu widzenia rozwoju i sytuacji ekonomicznej szeroko rozumianej branży touroperatorskiej), tj. w porównaniu do poziomu przedsprzedaży oferty sezonu "Lato 2019", według stanu rezerwacji na dzień 30.06.2019 r., kiedy dla tego okresu 2019 roku zanotowano 276.942 rezerwacje;

(2) wielkość przedsprzedaży imprez z oferty "Lato 2021" według wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu maju 2021 roku wyniosła 46.153 rezerwacje, co oznacza:

- wzrost miesięcznego wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu maju 2021 roku o około 2.151,4% w odniesieniu do wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu maju 2020 roku (tu: okres występowania skutków pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 i istotnego wpływu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na działalność prowadzoną przez Spółkę), kiedy dla okresu miesiąca maja 2020 roku zanotowano 2.050 dokonanych rezerwacji,

- wzrost miesięcznego wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu maju 2021 roku o około 8,6% w odniesieniu do wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu maju 2019 roku, kiedy dla okresu miesiąca maja 2019 roku zanotowano 42.498 dokonanych rezerwacji (tu: rok 2019 był okresem, w którym osiągnięto rekordowe z punktu widzenia Spółki wyniki finansowe m.in. w zakresie poziomu przychodów ze sprzedaży i zysku netto);

(3) wielkość przedsprzedaży imprez z oferty "Lato 2021" według wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu czerwcu 2021 roku wyniosła 56.336 rezerwacji, co oznacza:

- wzrost miesięcznego wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu czerwcu 2021 roku o około 1.811,0% w odniesieniu do wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu czerwcu 2020 roku (tu: okres występowania skutków pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 i istotnego wpływu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na działalność prowadzoną przez Spółkę), kiedy dla okresu miesiąca czerwca 2020 roku zanotowano 2.948 dokonanych rezerwacji,

- wzrost miesięcznego wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu czerwcu 2021 roku o około 13,8% w odniesieniu do wolumenu rezerwacji dokonanych w miesiącu czerwcu 2019 roku, kiedy dla okresu miesiąca czerwca 2019 roku zanotowano 49.505 dokonanych rezerwacji (tu: rok 2019 był okresem, w którym osiągnięto rekordowe z punktu widzenia Spółki wyniki finansowe m.in. w zakresie poziomu przychodów ze sprzedaży i zysku netto).

Zarząd Spółki nadmienia, że wartość sprzedanej oferty ujmowana jest w przychodach ze sprzedaży Spółki zgodnie z zasadami rachunkowości, czyli w okresie od kwietnia 2021 roku do października 2021 roku.

Rolą informowania o przedsprzedaży oferty Spółki jest wypełnienie wielomiesięcznej luki informacyjnej pomiędzy momentem zawarcia transakcji sprzedaży, a faktycznym momentem wykazania przychodów ze sprzedaży i zwiększenie częstotliwości publikowanych informacji sprzedażowych pomiędzy terminami publikacji finansowych raportów okresowych.

Emitent uznał, że informacje objęte niniejszym raportem bieżącym mogą mieć potencjalny wpływ na kształtowanie się sytuacji finansowej i majątkowej Emitenta i w związku z tym potencjalny wpływ na wycenę instrumentów finansowych Rainbow Tours S.A. notowanych na rynku równoległym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, a tym samym uzasadniają zakwalifikowanie niniejszej informacji, jako informacji poufnej w rozumieniu art. 17 ust. 1 MAR.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz