RAINBOW TOURS SA (9/2021) Rezygnacja osób zarządzających w związku z zamiarem kandydowania do organu nadzorczego Spółki

22.06.2021, 13:32aktualizacja: 22.06.2021, 13:33

Raport bieżący 9/2021

Zarząd Rainbow Tours Spółki Akcyjnej w Łodzi ("Spółka") informuje niniejszym, zgodnie z dyspozycją § 5 pkt 4) i § 9 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29.03.2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2018 roku, poz. 757), że w dniu 22 czerwca 2021 roku członkowie Zarządu Spółki:

(-) Pan Tomasz Czapla - pełniący funkcję Wiceprezesa Zarządu Spółki oraz

(-) Pan Remigiusz Talarek - pełniący funkcję Wiceprezesa Zarządu Spółki,

złożyli pisemne rezygnacje z dniem 30 czerwca 2021 roku, z członkostwa w Zarządzie Spółki i z pełnienia funkcji Wiceprezesów Zarządu Spółki, co - zgodnie z treścią pisemnych rezygnacji - podyktowane zostało zamiarem kandydowania Pana Tomasza Czapli i Pana Remigiusza Talarka do składu Rady Nadzorczej Rainbow Tours Spółki Akcyjnej.

Zgodnie z treścią ogłoszenia o zwołaniu na dzień 30 czerwca 2021 roku Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki (raport bieżący Spółki Nr 8/2021 z dnia 04.06.2021 r.) porządek obrad przedmiotowego Walnego Zgromadzenia przewiduje m.in.:

(-) w ramach punktu 14 porządku obrad: podjęcie uchwały w sprawie określenia liczby członków Rady Nadzorczej Spółki aktualnej, szóstej, wspólnej kadencji Rady Nadzorczej oraz

(-) w ramach punktu 15 porządku obrad: podjęcie uchwał w sprawie powołania nowych członków Rady Nadzorczej Spółki aktualnej, szóstej, wspólnej kadencji Rady Nadzorczej.

Zgodnie z treścią dokumentacji przedstawionej przez Spółkę w ramach materiałów dotyczących zwołania przedmiotowego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia uzasadnieniem do uchwał jest zamiar powołania - począwszy od dnia 1 lipca 2021 roku - nowych członków Rady Nadzorczej Spółki i zwiększenie liczby członków Rady Nadzorczej Spółki aktualnej, szóstej, wspólnej kadencji Rady z dotychczasowej wynoszącej pięć osób, na nową wynoszącą siedem osób. Aktualna, szósta, wspólna kadencja Rady Nadzorczej Spółki upływa z dniem 24.06.2022 r., zaś mandaty wygasają najpóźniej z dniem odbycia walnego zgromadzenia zatwierdzającego sprawozdanie finansowe Spółki za ostatni pełny rok obrotowy pełnienia funkcji członka Rady Nadzorczej. Mandaty członków Rady Nadzorczej wygasają także wskutek śmierci, rezygnacji lub odwołania członka Rady Nadzorczej ze składu Rady Nadzorczej.

Kandydatami do Rady Nadzorczej Spółki są dotychczasowi, wieloletni członkowie Zarządu Spółki, panowie Tomasz Czapla oraz Remigiusz Talarek (obaj pełniący funkcje Wiceprezesów Zarządu Spółki). Przedmiotowe, planowane zmiany w Radzie Nadzorczej i towarzyszące im zmiany w Zarządzie wpisują się w mające miejsce w Spółce od 2016 roku procesy konsekwentnych i systematycznych zmian w składzie Zarządu Spółki, które mają charakter naturalnej "zmiany pokoleniowej". Dotychczasowe, nowe powołania do składu Zarządu Spółki (ale też w odniesieniu do powołania do Zarządu objętego planowanym porządkiem obrad najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki) dotyczą osób, które przechodzą naturalną, "ścieżkę" kariery w Spółce, realizujących swoją pracę w Rainbow Tours od istotnych stanowisk kierowniczych, w konsekwencji zmierzających do powołania w skład Zarządu. Dotyczą osób, które rozpoczynając swoją karierę w Spółce dodatkowo wyróżniają się wysokim poziomem wykształcenia i bogatym doświadczeniem zawodowym, na różnych polach i zakresach swojego dotychczasowego działania zawodowego, jednocześnie dającymi sposobność do wykorzystania i rozwijania w Rainbow Tours.

W związku z powyższymi procesami zmian w Spółce, Panowie Tomasz Czapla i Remigiusz Talarek - będący od wielu lat i w dalszym ciągu (przez swoje spółki zależne) znaczącymi akcjonariuszami Rainbow Tours S.A. - zaproponowali zmianę charakteru swojego udziału w "projekcie Rainbow", rozwijanym przez nich z sukcesami od początku istnienia Spółki (tj. od 2003 roku), ale także wcześniej na etapie organizacji i funkcjonowania bezpośrednich poprzedników Rainbow Tours S.A., a to poprzez przejście z organu zarządzającego do organu nadzorczego i skupienie się - w imieniu wszystkich akcjonariuszy Rainbow Tours S.A. - na wysoce eksperckiej kontroli działalności Spółki. Realizacja działań kontrolnych przez wskazanych kandydatów na członków Rady Nadzorczej ma być wykonywana także w ramach planowanego do powołania w strukturze Rady Nadzorczej, nowego Komitetu Strategii i Rozwoju Biznesu, którego planowanym podstawowym działaniem ma być doradztwo i wykonywanie czynności opiniodawczych w zakresie strategii działalności i rozwoju Spółki oraz monitorowanie i weryfikacja pracy Zarządu Spółki w zakresie osiągania ustalonych celów strategicznych i realizacji planów działalności gospodarczej oraz planów finansowych.

Szczegółowe notki biograficzne obu kandydatów na członków Rady Nadzorczej Spółki (opis posiadanego wykształcenia, kwalifikacji i zajmowanych wcześniej stanowisk wraz z opisem przebiegu dotychczasowej pracy zawodowej) objęte zostały odrębnymi materiałami związanymi ze Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniem Spółki zwołanym na dzień 30 czerwca 2021 roku i zostały i przekazane do publicznej wiadomości m.in. poprzez ich zamieszczenie na stronie internetowej relacji inwestorskich Spółki, w pakiecie wszystkich materiałów związanych z przedmiotowym Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniem Spółki.

Dodatkowo, z uwagi na postanowienia art. 387 § 3 w zw. z § 1 Kodeksu spółek handlowych Panowie Tomasz Czapla oraz Remigiusz Talarek przed dniem 30 czerwca 2021 roku zaprzestają pełnienia funkcji członków organów zarządzających spółek zależnych; Pan Tomasz Czapla w odniesieniu do pełnienia funkcji w zarządach spółek: White Olive A.E., White Olive Premium Lindos A.E. i "My Way by Rainbow Tours Sp. z o.o., a Pan Remigiusz Talarek w odniesieniu do pełnienia funkcji w zarządzie spółki "My Way by Rainbow Tours Sp. z o.o.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz