Rak piersi nadal jednym z najczęstszych zagrożeń onkologicznych dla kobiet w Polsce

22.12.2016, 17:24aktualizacja: 22.12.2016, 17:24

Aby zwiększyć świadomość kobiet w zakresie profilaktyki raka piersi, Grupa LUX MED zainicjowała projekt bezpłatnych mobilnych badań mammograficznych realizowanych poza Populacyjnym Programem Wczesnego Wykrywania Raka Piersi. W ciągu dwóch lat poddało się im już ponad 21 tys. kobiet w całej Polsce w wieku 40-49 i 70-75 lat. Wszystko dzięki wsparciu Mechanizmu Finansowego EOG i Norweskiego Mechanizmu Finansowego.

Ponad 17 tys. Polek rocznie zapada na raka piersi, z czego ponad 80% dotyczy kobiet po 50. roku życia.

Jak podkreśliła, Krystyna Kofta, pisarka, autorka sztuk teatralnych i felietonistka, wiele kobiet unika badań profilaktycznych z powodu strachu przed diagnozą.

"To co nas hamuje przed pójściem na mammografię, jest w nas. To lęk przed samotnością, utratą kobiecości w wyniku mastektomii lub myślenie, że nowotwór nas nie dotyczy. To jest błąd zaniechania, który ja też kiedyś popełniłam" - przyznaje Kofta.

Dodała, że istnieje duża potrzeba, aby prowadzić akcje zwiększające świadomość Polek w zakresie badań profilaktycznych raka piersi.

"Ważne jest również, by kobiety poddając się mammografii, czuły się odpowiedzialne za swój stan zdrowia" - zaznaczyła.

Jak poinformowała dr Małgorzata Cymerman, dyrektor Medyczny Mammografii LUX MED Diagnostyka, w największej grupie ryzyka zachorowania na raka piersi są kobiety, u których w rodzinie występował już nowotwór piersi, które nie rodziły lub stosują terapie regulujące poziom hormonów.

"Świadomość czynników ryzyka to jednak nie wszystko. Kluczową rolę odgrywają regularne badania profilaktyczne i samokontrola" - podkreśliła dr Cymerman.

Jej zdaniem medycyna dysponuje wieloma narzędziami, które pozwalają na pełną diagnostykę zmian w piersiach. Jednak, aby badanie było skuteczne, należy łączyć różne metody i dostosować je do wieku i budowy piersi kobiety.

"Mammografia uznawana jest obecnie za najlepszą metodę wczesnego wykrywania raka piersi u kobiet powyżej 40. roku życia oraz za najskuteczniejsze badanie przesiewowe u kobiet w przedziale wiekowym 50-69 lat. Badanie to pozwala na wykrycie zmian we wczesnym stadium zaawansowania, a dzięki temu kobieta ma większe szanse na pełne wyleczenie choroby i zachowanie piersi" - wyjaśniła dr Małgorzata Cymerman.

Natomiast kobietom przed 40. rokiem życia zaleca się badanie USG oraz samobadanie piersi.

"Badanie ultrasonograficzne różni się od mammografii przede wszystkim tym, że jest badaniem subiektywnym i trudno jest porównać jego kolejne wyniki z badaniem wyjściowym. Z kolei mammografia daje możliwość porównania badań, co daje większe możliwości różnicowania zmian i wykrycia nowotworu" - wyjaśniła Małgorzata Cymerman.

Jak poinformowała Anna Siondalska, dyrektor Mammografii LUX MED Diagnostyka dzięki projektowi mobilnych badań mammograficznych, współfinansowanemu przez Mechanizm Finansowy EOG i Norweski Mechanizm Finansowy, przebadało się już ponad 21 tys. kobiet w wieku 40-49 oraz 70-75 lat.

"W ramach akcji wysłaliśmy ponad milion imiennych zaproszeń na badania mammograficzne do kobiet w całej Polsce. Nasz mammobus dotarł zarówno do dużych miast, jak i małych miejscowości. Dodatkowo zorganizowaliśmy ponad 140 warsztatów połączonych z nauką samobadania piersi, podczas których na specjalnych fantomach eksperci pokazywali, jak odpowiednio się zbadać. W ramach programu zorganizowano także lekcje wychowawcze w gimnazjach i liceach" - dodała.

Podkreśliła, że bez tych działań program profilaktyczny nie dotarłby na taką skalę do Polek.

Rocznie w ramach umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia LUX MED Diagnostyka wykonuje ok. 240 tys. mammografii, co stanowi 20 proc. wszystkich tego typu badań przeprowadzanych w ciągu roku w Polsce.

Projekt "Poprawa dostępności i jakości usług medycznych w ramach Populacyjnego Programu Wczesnego Wykrywania Raka Piersi" współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego EOG i Norweskiego Mechanizmu Finansowego, był realizowany przez LUX MED w okresie styczeń 2015 - grudzień 2016.

Więcej o projekcie profilaktyki raka piersi i badaniach diagnostycznych: https://www.youtube.com/watch?v=NXqKqGMHgkU&feature=youtu.be

Materiał powstał we współpracy z Grupą LUX MED

embeduj wideo