REDAN SA (15/2019) TXM SA - spółka zależna Emitenta - złożyła ostrożnościowy wniosek w postępowaniu restrukturyzacyjnym

29.04.2019, 09:34aktualizacja: 29.04.2019, 09:34

Raport bieżący 15/2019

Zarząd Redan SA ("Emitent") przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu 26 kwietnia 2019 r. TXM SA ("TXM", "Spółka") - spółka zależna Emitenta - z uwagi na:

a) przedłużający się czas rozpoznania wniosku o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego TXM z dnia 3 kwietnia 2019 r., który zgodnie z przepisami powinien zostać rozpoznany w ciągu 7 dni od dnia jego złożenia; oraz

b) konieczność dochowania wymagań formalnych wynikających z obowiązujących przepisów prawa;

złożył w imieniu TXM wniosek o ogłoszenie upadłości TXM wraz z wnioskiem o wstrzymanie rozpoznania wniosku o ogłoszenie upadłości do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie wniosku restrukturyzacyjnego TXM, o którym Redan informował w raporcie bieżącym nr 8/2019 opublikowanym w dniu 4 kwietnia 2019 r.

W tej sprawie TXM opublikował w dniu 29 kwietnia br. raport bieżący nr 21/2019 w którym wskazał między innymi:

"Spółka [TXM] nadal podtrzymuje, że otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego - w ocenie Spółki {TXM] - jest wyłącznie właściwym trybem, pozwalającym z jednej strony na kontynuację działalności, z drugiej zaś na możliwie pełne zaspokojenie ogółu wierzycieli.

W oczekiwaniu na otwarcie przyspieszonego postępowania układowego, Spółka [TXM] w sposób normalny prowadzi bieżącą działalność gospodarczą. Jej sytuacja jest stabilna. TXM ma zapewnione źródła finansowania ze strony banków finansujących, po zawarciu umowy o zachowaniu status quo ("Umowa z Bankami"), o której Spółka [TXM] informowała w raporcie bieżącym nr 18/2019 opublikowanym w dniu 18 kwietnia 2019 r. Postępują prace związane z przygotowaniem przez Ernst & Young spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Corporate Finance sp.k. Planu Naprawczego i niezależnej weryfikacji prognoz finansowych w oparciu, o które prowadzona będzie restrukturyzacja Spółki [TXM]. Wyniki tych prac będą znane w maju br.

Uzasadniając natomiast zamieszczenie we wniosku upadłościowym wniosku o wstrzymanie rozpoznania tego wniosku do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie wniosku restrukturyzacyjnego, Spółka [TXM] wskazuje, że działanie takie ma oparcie w przepisach prawa. Zarówno w ustawie - Prawo restrukturyzacyjne, jak i ustawie - Prawo upadłościowe, wprowadzono bowiem zasadę, że w przypadku złożenia wniosku restrukturyzacyjnego i wniosku o ogłoszenie upadłości, w pierwszej kolejności rozpoznaje się wniosek restrukturyzacyjny. Rzeczona zasada pozostaje w pełnej zgodzie z założeniami i zamierzeniami Spółki [TXM], której celem jest restrukturyzacja w drodze zawarcia układu z wierzycielami. Pozostając w niezmiennym przekonaniu, że Spółka [TXM] ma realne szanse na zrealizowanie tego celu, w przypadku zatwierdzenia układu w postępowaniu restrukturyzacyjnym, wniosek upadłościowy zostanie cofnięty.

Zarząd [TXM] wskazuje również, iż na podstawie Umowy z Bankami, w tej sytuacji tzn. złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości wraz z wnioskiem o wstrzymanie jego rozpatrzenie do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie wniosku o restrukturyzację, banki zobowiązały się, że nie wykonają przysługujących im uprawnień przewidzianych na wypadek wystąpienia przypadku naruszenia."

Zarząd Redan podkreśla, że oba segmenty Grupy Kapitałowej Redan: modowy (spółki należące do Grupy Kapitałowej Redan i nienależące do Grupy Kapitałowej TXM) oraz dyskontowy (spółki należące do Grupy Kapitałowej TXM) są od siebie całkowicie niezależne. Każdy z nich prowadzi dla siebie odrębne operacje niepowiązane i niewspółdzielone z tym drugim (poza obsługą IT świadczoną przez Redan na rzecz TXM). W szczególności w każdym segmencie są: (i) inne towary, (ii) odrębne sklepy, (iii) odrębne magazyny; (iv) inne źródła finansowania działalności oraz (v) nie ma pracowników pracujących jednocześnie w obu segmentach. W związku z tym, aktualna sytuacja finansowa Grupy Kapitałowej TXM nie ma żadnego istotnego wpływu na inne spółki należące do Grupy Kapitałowej Redan, a jednocześnie nienależące do Grupy Kapitałowej TXM, gdyż żadna z tych spółek:

1) nie udzieliła żadnemu podmiotowi należącemu do Grupy Kapitałowej TXM pożyczek lub innych instrumentów o podobnym charakterze;

2) nie poręczyła, ani w inny sposób nie udzieliła zabezpieczeń za zobowiązania jakiegokolwiek podmiotu należącego do Grupy Kapitałowej TXM;

3) nie prowadzi istotnych operacji gospodarczych ze spółkami z Grupy Kapitałowej TXM;

4) nie posiada istotnych wierzytelności od spółek z Grupy Kapitałowej TXM.

Ogólnie pomiędzy spółkami: (i) z jednej strony należącymi do Grupy Kapitałowej Redan, a jednocześnie nienależącymi do Grupy Kapitałowej TXM, oraz (ii) z drugiej strony - należącymi do Grupy Kapitałowej TXM, jedynym istotnym powiązaniem są akcje TXM posiadane przez Redan.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz