RELPOL SA (20/2021) Podjęcie decyzji o przeniesieniu produkcji z Relpol Elektronik Sp. z o.o. do Relpol S.A.

07.12.2021, 14:51aktualizacja: 07.12.2021, 14:53

Raport bieżący 20/2021

Zarząd Relpol S.A. w Żarach informuje, że w dniu 07.12.2021 r. podjął decyzję o rozpoczęciu działań zmierzających do przeniesienia produkcji z Relpol Elektronik Sp. z o.o. z siedzibą w Mirostowicach Dolnych do Relpol S.A.

Decyzja taka podjęta została w związku z dobiegającą końca budową nowej hali produkcyjnej, zwiększającej powierzchnię produkcyjną w Relpol S.A. o ok. 2000 m2. Stworzy to możliwość ulokowania w budynkach Relpol S.A. produkcji z Relpol Elektronik wraz z jej pracownikami.

Koncentracja produkcji w jednym miejscu umożliwi bezpośredni nadzór nad organizacją i jakością produkcji prowadzonej dotychczas w Relpol Elektronik, co poprawi efektywność procesu produkcji, skróci terminy dostaw, ograniczy koszty transportu, ograniczy koszty zarządzania tą Spółką oraz poprawi wykorzystanie powierzchni produkcyjnej w Relpol S.A.

Spółka Relpol Elektronik utworzona została w 2007 r. a jej głównym przedmiotem działalność było świadczeniu usług kooperacji dla Relpol S.A., zgodnie z wymaganiami technicznymi i jakościowymi Relpol S.A., na powierzonych przez Relpol S.A. maszynach i urządzeniach oraz z dostarczanych przez Relpol S.A. materiałów.

Na dzień 30.11.2021 w Relpol Elektronik zatrudniał 24 osoby na umowę o pracę, 3 osoby na umowę zlecenie oraz 12 osób z agencji pośrednictwa pracy. W okresie od 01.01.2021 r. do 30.09.2021 Relpol Elektronik osiągnął przychodów ze sprzedaży 1,8 mln zł ponosząc 9 tys. zł straty netto.

Relpol S.A. posiada 100% udziałów w Relpol Elektronik. Decyzja co do dalszego funkcjonowania tej spółki zostanie podjęta w terminie późniejszym.

Przeniesienie produkcji nie będzie miało większego wpływu na wyniki finansowe grupy kapitałowej. Spółka ta odnotowywała nieznaczące z punktu widzenia grupy kapitałowej zyski lub straty netto, natomiast cały obrót pomiędzy Relpol S.A. a Relpol Elektronik był wyłączony w ramach korekt konsolidacyjnych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz