Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Restauracja "Poziom 1959", bo tak właśnie nazywa się lokal w swojej nowej odsłonie, mieści się przy Górnej Stacji Kolei Linowych na Kasprowym Wierchu. Nazwa nie jest przypadkowa - główna sala restauracyjna leży właśnie na wysokości 1959 m n.p.m.
Na turystów czekać będą tu pożywne śniadania oraz dania obiadowe sprzedawane w formie bufetu. Do wyboru będą zupy, w tym staropolski żur, dania główne, z siekanym kotletem bacy na czele, oraz sałatki i desery. Tylko tu będzie można spróbować "Bezy Kasprowej z bitą śmietaną i owocami" (zresztą nigdzie indziej nie smakowałaby tak wyjątkowo).
Dla tych, którzy do restauracji chcą zajrzeć tylko na chwilę, a potem szybko wrócić na jedyne w Polsce alpejskie trasy narciarskie lub tatrzańskie szklaki, w hallu głównym stacji, naprzeciw wejścia do budynku zlokalizowany będzie punkt bistro. Będzie można tu kupić drobną przekąskę, ale też zjeść coś bardziej konkretnego - naleśniki, bułkę z kiełbasą góralską, bułę z pieczarkami czy tatrzańską kwaśnicę na wędzonce z ziemniakami. Serwowane będą również desery oraz napoje zimne i gorące, w tym tradycyjny grzaniec. Dla wygody gości posiłki będzie można spożywać zarówno wewnątrz budynku, jak i na tarasie.
Wnętrza restauracji zaprojektowała firma, mająca w swoim dorobku współpracę z najbardziej prestiżowymi obiektami hotelowymi i gastronomicznymi w Polsce, w tym chociażby z restauracją AleGloria Magdy Gessler.
Wystrój "Poziomu 1959" utrzymany będzie w surowym klimacie technologicznym - nie mogło być inaczej, skoro restauracja mieści się w budynku stacji najpopularniejszej kolejki linowej w Polsce. Dlatego też przy aranżacji pomieszczeń wykorzystano m.in. motywy rolek kolei linowych czy kominek na wzór wagonu kolei. Do tego dochodzą wykładziny z blachy aluminiowej i celowo pokryte rdzą metalowe elementy stołów, ław i poręczy. W całość wkomponowano motywy sportowe i turystyczne, a także dworcowe - kojarzące się z poczekalnią ławki i charakterystyczne lampy.
Wysoki poziom restauracji gwarantować będzie nie tylko jej położenie, lecz także fachowa kadra menadżerska - do zarządzania obiektem i doboru menu zaangażowano bowiem najwyższej klasy specjalistów.
Oprócz tradycyjnej oferty skierowanej do turystów, restauracja planuje także obsługę konferencji, zawodów sportowych czy wywiadów. Nie jest wykluczona również organizacja przyjęć okolicznościowych.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 18.12.2014, 15:28 |
Źródło informacji | Polskie Koleje Linowe S.A. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Wyniki finansowe Grupy PZU: już 400 milionów złotych trafiło do osób dotkniętych powodzią PAP
48 tys. zgłoszonych szkód i 46 tys. już wypłaconych w całości lub częściowo odszkodowań w wysokości 400 mln złotych - to skala zaangażowania Grupy PZU w walkę ze skutkami powodzi na południu kraju. Kataklizm jednak nie wpłynął znacząco na kondycję finansową największego polskiego ubezpieczyciela, którego przychody za trzy kwartały 2024 r. (21,8 mld zł) przekraczają oczekiwania rynku.- 21.11.2024, 16:51
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
New Chief Operating Officer at Rohde & Schwarz
Effective November 1, 2024, Markus Fischer, currently Executive Vice President Operations, has been appointed to the Rohde & Schwarz Executive Board. As Chief Operating Officer (COO), he will collaborate with Christian Leicher (CEO) and Andreas Pauly (CTO) to continue to keep the company on course for growth in these challenging times.- 21.11.2024, 16:22
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: APA-OTS
-
Krajowa Izba Klastrów Energii inicjatorem parlamentarnego zespołu ds. energetyki rozproszonej i innowacji
20 listopada w Sejmie RP odbyło się pierwsze spotkanie parlamentarnego zespołu ds. energetyki rozproszonej, elektromobilności i innowacji, które zgromadziło ponad 100 uczestników z różnych sektorów związanych z energetyką, transportem zeroemisyjnym i innowacjami z całej Polski. Spotkanie zespołu parlamentarnego do spraw kluczowych obszarów miało na celu omówienie aktualnych wyzwań oraz pomysłów na przyszłość, a także wzmocnienie współpracy między branżami i ustawodawcą. Jego przewodniczącym jest Artur Łącki, szef zespołu parlamentarnego Województwa Zachodniopomorskiego. Jednym z inicjatorów powstania zespołu była Krajowa Izba Klastrów Energii i OZE.- 21.11.2024, 15:11
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Glaubicz Garwolińska Consultants w imieniu organizacji społecznej KIKE