RONSON DEVELOPMENT SE (23/2021) Wcześniejszy wykup obligacji serii U

22.06.2021, 14:04aktualizacja: 22.06.2021, 14:05

Raport bieżący 23/2021

Zarząd spółki Ronson Development SE ("Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym, tj. 22 czerwca 2021 r. Spółka postanowiła wykonać przysługujące Spółce prawo żądania wcześniejszego wykupu obligacji serii U wyemitowanych przez Spółkę w dniu 31 stycznia 2019 r. (kod ISIN PLRNSER00193) ("Obligacje"). Wcześniejszy wykup przeprowadzany jest w związku z planami Spółki, dotyczącymi realizacji projektów deweloperskich na niektórych nieruchomościach, których hipoteki stanowią zabezpieczenie Obligacji.

Wcześniejszy wykup Obligacji nastąpi na podstawie postanowień Warunków Emisji Obligacji ("Warunki Emisji"), a w szczególności w oparciu o pkt 14 Warunków Emisji.

Wcześniejszy wykup będzie dotyczył wszystkich istniejących Obligacji (wyemitowanych i dotychczas nie umorzonych), tj. 29 673 (dwadzieścia dziewięć tysięcy sześćset siedemdziesiąt trzy) Obligacji, o łącznej wartości nominalnej 25 222 050 zł (dwadzieścia pięć milionów dwieście dwadzieścia dwa tysiące pięćdziesiąt złotych).

Wcześniejszy wykup Obligacji zostanie wykonany w najbliższym dniu płatności odsetek (za V okres odsetkowy), tj. w dniu 31 lipca 2021 r., poprzez zapłatę kwoty wykupu równej wartości nominalnej Obligacji powiększonej o narosłe odsetki oraz dodatkowe świadczenie pieniężne w postaci premii. Zgodnie z Warunkami Emisji dzień wcześniejszego wykupu wypada w dniu 31 lipca 2021 r. (sobota), w związku z tym, faktycznym dniem wykupu jest kolejny dzień roboczy.

Obligatariuszom będą przysługiwać następujące świadczenia w stosunku do Obligacji w związku z wcześniejszym wykupem:

a) 850 zł (osiemset pięćdziesiąt złotych) tytułem kwoty wykupu wartości nominalnej 1 (jednej) Obligacji,

b) odsetki na dzień wcześniejszego wykupu w wysokości 15,81 zł brutto na 1 (jedną) Obligację, oraz

c) dodatkowe świadczenie pieniężne w postaci premii, określonej zgodnie z pkt 14.1.3 Warunków Emisji, tj. w wysokość 0,8% wartości nominalnej Obligacji, czyli w wysokości 6,80 zł brutto na 1 (jedną) Obligację.

Wcześniejszy wykup Obligacji realizowany będzie za pośrednictwem Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. ("KDPW"), zgodnie z regulacjami obowiązującymi w KDPW.

Liczba posiadanych przez danego obligatariusza Obligacji zostanie ustalona zgodnie z regulacjami KDPW, przy czym dniem ustalenia obligatariuszy uprawnionych do otrzymania świadczeń związanych z wykupem będzie 26 lipca 2021 r.

Skorzystanie przez Emitenta z prawa do przedterminowego wykupu Obligacji będzie wymagało zawieszenia obrotu Obligacjami w Alternatywnym Systemie Obrotu Catalyst, prowadzonym przez BondSpot S.A. oraz w Alternatywnym Systemie Obrotu Catalyst, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz