Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Wartości odżywcze
Pomidory zawierają wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywa te słyną z bogactwa potasu, który dzięki działaniu moczopędnemu może obniżać ciśnienie krwi. W pomidorach znajdziemy także wapń, magnez i żelazo. Pomidory są bogate w likopen, związek odpowiedzialny za czerwoną barwę tych popularnych warzyw. Jest to jeden z silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu pomidory pośrednio zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni komórki i przyspiesza gojenie ran. Pomidory zawierają witaminę E i beta-karoteny, które również należą do przeciwutleniaczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Pomidor to zdecydowanie produkt dietetyczny. Składa się w większości z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczny. 100 gramów tego warzywa to około 15 kcal. Co więcej, pomidor, podobnie jak wiele innych warzyw zawiera błonnik pokarmowy i niewiele cukrów.
Polskie pomidory
Kupując pomidory zawsze warto jest zwracać uwagę na ich pochodzenie. Zawsze wybierajmy polskie warzywa, niezależnie czy są świeże czy w formie przetworów. Koncentraty, ketchupy, soki i inne przetwory wykonane z polskich pomidorów gwarantują ich najlepszy skład i smak, ze względu na korzystanie z warzyw zebranych w pełni sezonu przez polskich rolników. Wybierając świeże pomidory również powinniśmy korzystać z polskich zasobów.
„Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidor jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidor jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce w sklepie” - mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.
Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej z rocznymi zbiorami zbliżającymi się do 1 miliona ton. Większość produkcji, bo ok. 75% pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularną odmianą w Polsce jest pomidor malinowy. Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidory są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91% badanych, a tylko co setny (1%) nie jadł ich wcale. Ponad połowa badanych (51%) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory kilka razy w tygodniu, a aż 24% - codziennie lub prawie codziennie.
Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: BRANDMATES
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 04.05.2022, 11:08 |
Źródło informacji | BRANDMATES |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
„Dekarbonizacja - dlaczego ty, dlaczego teraz?”. 5. edycja międzynarodowego szczytu klimatycznego Carbon Footprint Summit
Organizatorzy zapraszają 7 października 2024 w ICE Kraków przy ul. Konopnickiej 17 na 5. edycję międzynarodowego szczytu klimatycznego Carbon Footprint Summit, którego hasłem przewodnim jest tym razem dekarbonizacja.- 04.10.2024, 15:50
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Carbon Footprint Foundation
-
Image
Debata prezesów na EKF Ubezpieczenia: nowe pokolenia klientów wymuszają zmianę naszych strategii biznesowych PAP
„Rynek ubezpieczeniowy przechodzi obecnie głęboką transformację pod wpływem klientów - zwłaszcza tych najmłodszych, którzy oczekują, że będziemy funkcjonować w sposób przypominający popularne platformy streamingowe. Nasze oferty i relacje z konsumentami mają być jasne, kompleksowe, intuicyjne. W związku z tym dotychczasowe modele biznesowe firm ubezpieczeniowych będą podlegały daleko idącym zmianom i modyfikacjom” - przekonywał Paweł Kacprzyk, prezes zarządu, Nationale-Nederlanden TU na Życie S.A.- 04.10.2024, 15:15
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Dla Grupy ORLEN wodór to ważny element w procesie dekarbonizacji PAP
Rola wodoru wydaje się być coraz ważniejsza w dekarbonizacji przemysłu, ciepłownictwa i zwiększeniu niezależności energetycznej Polski. „Wodór zostanie zastosowany tam, gdzie przyniesie najlepszy efekt ekologiczny, jak i biznesowy. Sektor, który ma największy potencjał to przemysł” - stwierdził Grzegorz Jóźwiak z Grupy ORLEN podczas debaty w ramach katowickiej konferencji Energy Days 2024.- 04.10.2024, 13:01
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom