SFINKS POLSKA SA (23/2021) Aktualizacja informacji na temat otrzymania pomocy publicznej przez Emitenta

09.06.2021, 13:56aktualizacja: 09.06.2021, 13:57

Raport bieżący 23/2021

Zarząd Sfinks Polska S.A. ["Sfinks", "Emitent", "Spółka"] z siedzibą w Zalesiu Górnym, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 18/2021 z dnia 30 kwietnia 2021 r., w którym informował o wydanej przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. ["ARP"] decyzji z dnia 23 kwietnia 2021r. o udzieleniu Emitentowi, na jego wniosek, pomocy na ratowanie w formie pożyczki ["Decyzja"], informuje o otrzymaniu przez Spółkę w dniu 09 czerwca 2021 r. na mocy Decyzji środków w wysokości zgodnej z Decyzją.

Powyższe nastąpiło w związku z uprawomocnieniem się Decyzji oraz spełnieniem warunków i ustanowieniem zabezpieczeń zwrotu udzielonej pożyczki, o których Emitent informował w powyżej wskazanym raporcie bieżącym, z tym zastrzeżeniem, że zastaw rejestrowy na akcjach Emitenta będących w posiadaniu akcjonariuszy powiązanych ze Spółką stanie się skuteczny z chwilą wpisu do Rejestru Zastawów. Zgodnie z Decyzją Emitent obowiązany jest do utrzymywania zabezpieczeń do czasu zwrotu całości udzielonego finasowania.

Jednocześnie Spółka informuje, iż ostatecznie nie zaszła konieczność podpisania dodatkowego dokumentu umowy pożyczki, o którym Spółka informowała w ww. raporcie bieżącym nr 18/2021, a wypłata środków nastąpiła bezpośrednio na mocy Decyzji oraz przepisów ustawy z dnia 16 lipca 2020 r. o udzielaniu pomocy publicznej w celu ratowania lub restrukturyzacji przedsiębiorców.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz