Shanghai Electric prezentuje solidne półroczne wyniki finansowe, odnotowując szybki wzrost w zakresie działalności o niskim śladzie węglowym i energii odnawialnej

07.09.2023, 19:23aktualizacja: 07.09.2023, 19:27

PR Newswire/Shanghai Electric

SZANGHAJ, 7 września 2023 r. /PRNewswire/ -- Firma Shanghai Electric (SEHK:2727, SSE:601727) wykorzystała szanse rynkowe w kluczowych sektorach i odnotowała znaczący wzrost w I półroczu 2023 r. jednocześnie optymalizując swoją strategię korporacyjną do radzenia sobie z globalnymi wyzwaniami gospodarczymi.

Zaawansowana transformacja Shanghai Electric w kierunku niskiego śladu węglowego oraz zobowiązań w zakresie czystej i odnawialnej energii dla wsparcia chińskiego celu „Dual-Carbon” w okresie sprawozdawczym. W I półroczu nowe zamówienia na urządzenia do energetyki jądrowej i wysokowydajny sprzęt do ekologicznej energii termalnej wzrosły odpowiednio o 182,33% i 386,67%, wynosząc przychody i zyski na rekordowy poziom.

Przychody operacyjne w I półroczu 2023 r. wyniosły 53,078 mld RMB, co stanowiło wzrost o 5,54% względem poprzedniego roku. Po utracie pieniędzy w 2022 r. zysk netto podzielony pomiędzy udziałowców wzrósł do 590 mln RMB. Zamówienia na sprzęt energetyczny, urządzenia przemysłowe i usługi zintegrowane osiągnęły 82,01 mld RMB, co stanowi wzrost 38,4% rok do roku, podnosząc wartość portfela zamówień wg stanu na czerwiec do 284,18 mld RMB, co przekłada się na wzrost 5,8%.

Największy wzrost w kategorii sprzętu energetycznego

Jako światowy lider w dziedzinie sprzętu energetycznego, firma ciągle ulepsza swoją strukturę przemysłową, aby wspomóc klientów w przechodzeniu na bardziej ekologiczną działalność. Przychody operacyjne w kategorii sprzętu energetycznego wyniosły w I półroczu 25,677 mld RMB, co stanowi wzrost o 5,8%, natomiast marża zysku brutto wyniosła 19,4%. Zyski wzrosły o 63,4% do 518 mln RMB.

Firma Shanghai Electric otrzymała w I półroczu zamówienia na urządzenia w zakresie energetyki jądrowej o wartości 7,815 mld RMB, co przekłada się na wzrost o 182,33%. Wśród osiągnięć firmy są otrzymane zamówienia na chłodzone gazem wysokotemperaturowe reaktory czwartej generacji, uruchomienie komercyjne pierwszego reaktora Hualong One w zachodnich Chinach i oferty na eksperymentalne ośrodki syntezy jądrowej.

Zeszłoroczny rekord zamówień na sprzęt do energetyki węglowej został pobity w I półroczu, osiągając czterokrotnie wyższą wartość 22,679 mld RMB.

Wspieranie przejścia na nową energetykę

Dzięki planowi podwójnych działań w zakresie dwutlenku węgla, Shanghai Electric dokonał istotnych postępów w kierunku spełnienia celów niskich emisji dwutlenku węgla i osiągnięcia szczytu emisji przed 2035 r. oraz neutralności węglowej w całym łańcuchu wartości do 2055 r. Umożliwi to rozszerzanie działalności w zakresie energii słonecznej i wodorowej, co potwierdza zaangażowanie Chin w dekarbonizację gospodarki.

Spółka Shanghai Electric potwierdziła swoją specjalistyczną wiedzę prezentując system magazynowania energii 500 kw/3000kWh oparty o technologię wanadowych akumulatorów przepływowych (VRFB).

Spółka przewodzi także w zakresie technologii nowej generacji fotowoltaicznych modułów typu N, podnosząc w tym roku zdolności produkcyjne i badawczo-rozwojowe dla wysokowydajnych ogniw i modułów heterozłączowych. W I półroczu 2023 r. kilka inwestycji fotowoltaicznych zostało przyłączonych do sieci. Shanghai Electric buduje także największy na świecie kompleks CSP-PV.

Nowoczesne rozwiązania przemysłowe

W I półroczu 2023 r. dział urządzeń przemysłowych Shanghai Electric uzyskał dochód z działalności operacyjnej 19,609 mld RMB, co stanowi wzrost o 17% rok do roku. Marża zysku brutto wyniosła 16,8% a zysk operacyjny osiągnął 779 mln RMB, rosnąc o 38,4%.

Shanghai Electric dostarcza zaawansowane rozwiązania produkcyjne dla lotnictwa, a jej podmiot zależny Broetje ostatnio zapewnił wytrzymałe roboty dla firmy Gulfstream Aerospace Corporation. Inny podmiot zależny spółki, Thales Transport & Security wprowadził ostatnio autonomiczny system sygnalizacji kontroli pociągu wyposażony w technologię 5G i wykrywanie przeszkód.

Zintegrowane usługi na rzecz inteligentnej przyszłości

W kategorii zintegrowanych usług Shanghai Electric uzyskał w I półroczu dochód z działalności operacyjnej 10,265 mld RMB i zysk operacyjny 581 mln RMB. Firma pracuje także nad inteligentną produkcją dzięki integracji sztucznej inteligencji, 5G i Internetu przemysłowego.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2202909/1.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2202910/2.jpg