Spotify udostępni swój serwis w Korei Południowej w pierwszej połowie 2021 r.

18.12.2020, 12:02aktualizacja: 18.12.2020, 14:51

NOWY JORK I SEUL--(BUSINESS WIRE)-- Firma Spotify (NYSE: SPOT) ogłosiła dziś udostępnienie swojego serwisu w Korei Południowej w pierwszej połowie 2021 r. W ramach najpopularniejszego na świecie serwisu streamingowego audio koreańscy słuchacze zyskają dostęp do ponad 60 mln utworów i ponad 4 mld playlist. Z kolei koreańscy artyści będą mogli dotrzeć do lokalnych fanów muzyki, a także do 320 mln użytkowników serwisu Spotify na całym świecie. Serwis połączy więc słuchaczy z Korei z artystami i muzyką z całego świata.

Korea Południowa, jako jeden z najszybciej rozwijających się głównych rynków muzycznych na świecie* i szósty pod względem wielkości rynek muzyczny w ujęciu globalnym**, jest kluczowa w kontekście podjętej przez Spotify misji umożliwienia milionowi kreatywnych artystów utrzymania się z własnej twórczości i stworzenia miliardom fanów możliwości cieszenia się utworami i czerpania inspiracji od twórców. Spotify chce przyczynić się do przyspieszenia wzrostu całego koreańskiego ekosystemu streamingowego z korzyścią dla artystów, marek, dystrybutorów i fanów.

„Nie możemy się doczekać wejścia na rynek Korei Południowej, który jest uważany za epicentrum muzyki, kultury i innowacji technologicznej” – powiedział Alex Norström, dyrektor ds. rozwoju działalności typu „freemium” w Spotify. „Spotify jest od wielu lat partnerem koreańskiego przemysłu muzycznego. Jesteśmy dumni z faktu, iż współtworzymy ogólnoświatowy K-pop, promując ten gatunek na naszej platformie i umożliwiając jego odkrywanie przez słuchaczy z całego świata – od Azji, poprzez Stany Zjednoczone i Amerykę Południową, aż do Europy i Bliskiego Wschodu. Cieszymy się, że będziemy pracować ramię w ramię z partnerami lokalnymi na rzecz odkrywania kolejnych koreańskich artystów i łączenia ich z miłośnikami muzyki nie tylko w Korei Południowej, ale i na całym świecie”.

Odkąd w 2014 r. firma Spotify uruchomiła pierwszą playlistę K-Pop, użytkownicy odsłuchali ponad 180 mld minut utworów z tego gatunku i dodali nagrania K-Pop do ponad 120 mln playlist dostępnych w serwisie Spotify. Udział odsłuchań K-Pop wzrósł o ponad 2.000% w ostatnich sześciu latach. Obecnie w kategorii poświęconej gatunkowi K-Pop w serwisie Spotify znajduje się szeroki zbiór muzyki koreańskiej, w tym utwory K-pop, Hip Hop, Indie, OST, R&B i inne. Dostępna jest również playlista „RADAR Korea” promująca najnowsze utwory muzyki koreańskiej i stanowiąca część globalnego programu wschodzących talentów Spotify. Muzyka jest dostępna w ponad 64 krajach, takich jak Rosja, Indie, Brazylia i ZEA.

* Według raportu IFPI (https://www.ifpi.org/ifpi-global-music-report-2019/)

** Według raportu IFPI (https://www.ifpi.org/wp-content/uploads/2020/07/Global_Music_Report-the_Industry_in_2019-en.pdf)

Spotify Technology S.A.

Premiera Spotify w 2008 r. nieodwracalnie zmieniła sposób, w jaki słuchamy muzyki. Naszą misją jest uwolnienie potencjału kreatywnego poprzez umożliwienie milionowi kreatywnych artystów utrzymania się z własnej twórczości i stworzenie miliardom fanów możliwości cieszenia się utworami i czerpania inspiracji od ich twórców. Obecnie firma jest najpopularniejszym na świecie serwisem streamingowym audio, z ponad 60 milionami utworów i ponad 4 miliardami playlist, których słucha ponad 320 milionów użytkowników w 92 krajach świata.

Istotne informacje dotyczące spółki udostępniane są na stronach dla inwestorów (Investors) oraz z oficjalnymi informacjami (and For the Record), a także na innych platformach społecznościowych wymienionych w zakładce Zasoby – Media Społecznościowe (Resources – Social Media) strony dla inwestorów. W celu uzyskania dodatkowych informacji, materiałów multimedialnych lub skontaktowania się z zespołem prasowym spółki, należy wejść na stronę: https://newsroom.spotify.com/.

Wersja źródłowa komunikatu w serwisie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201217006194/en/

Źródło: Spotify

KONTAKT: