STALEXPORT AUTOSTRADY SA (13/2021) Wniosek Zarządu Stalexport Autostrada Małopolska S.A. w sprawie podziału zysku netto za rok 2020 oraz wypłaty dywidendy

01.03.2021, 09:26aktualizacja: 01.03.2021, 09:27

Raport bieżący 13/2021

Zarząd Stalexport Autostrady S.A. z siedzibą w Mysłowicach (dalej: "Spółka" lub "Emitent") informuje, że 1 marca 2021 roku Zarząd Stalexport Autostrada Małopolska S.A. z siedzibą w Mysłowicach (spółki zależnej Emitenta) podjął uchwałę w przedmiocie przedłożenia Radzie Nadzorczej Stalexport Autostrada Małopolska S.A. (dalej: SAM S.A.) oraz Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu SAM.S.A. wniosku w sprawie podziału zysku netto za rok obrotowy 2020 oraz wypłaty dywidendy o następującej treści:

"Zarząd Stalexport Autostrada Małopolska S.A. proponuje:

1) zysk netto za rok obrotowy 2020 w wysokości 89.152.309,57 zł (słownie: osiemdziesiąt dziewięć milionów sto pięćdziesiąt dwa tysiące trzysta dziewięć złotych pięćdziesiąt siedem groszy) podzielić w następujący sposób:

a) kwotę 38.730,29 zł (słownie: słownie: trzydzieści osiem tysięcy siedemset trzydzieści złotych dwadzieścia dziewięć groszy) przeznaczyć na pokrycie strat z lat ubiegłych,

b) kwotę 22.319.444,69 zł (słownie: dwadzieścia dwa miliony trzysta dziewiętnaście tysięcy czterysta czterdzieści cztery złote sześćdziesiąt dziewięć groszy) przeznaczyć na wypłatę dywidendy dla akcjonariuszy Spółki,

c) kwotę 66.794.134,59 zł (słownie: sześćdziesiąt sześć milionów siedemset dziewięćdziesiąt cztery tysiące sto trzydzieści cztery złote pięćdziesiąt dziewięć groszy) przeznaczyć na kapitał rezerwowy na wypłaty dla akcjonariuszy, w szczególności na wypłatę dywidendy lub zaliczki na poczet dywidendy w przyszłości;

2) wypłacić dywidendę na rzecz akcjonariusza Spółki w łącznej kwocie 22.319.444,69 zł (słownie: dwadzieścia dwa miliony trzysta dziewiętnaście tysięcy czterysta czterdzieści cztery złote sześćdziesiąt dziewięć groszy), z zastrzeżeniem, że kwota przeznaczona na dywidendę dla akcjonariuszy jest równa kwocie zaliczki na dywidendę za rok 2020, którą spółka wypłaciła akcjonariuszom na podstawie Uchwały Zarządu nr 02/12/2020 z dnia 15 grudnia 2020 r. i Uchwały Rady Nadzorczej nr 04/12/2020 z dnia 15 grudnia 2020 r."

Ww. wniosek Zarządu SAM S.A. wymaga oceny i zaopiniowania przez Radę Nadzorczą SAM S.A.

Ostateczne decyzje dotyczące podziału zysku netto za rok obrotowy 2020 oraz wypłaty dywidendy dla akcjonariuszy SAM S.A., w tym ustalenia dnia dywidendy oraz terminu jej wypłaty podejmie Zwyczajne Walne Zgromadzenie SAM S.A.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz