STALPROFIL SA (26/2022) Podjęcie decyzji o odstąpieniu od podpisania umowy z Polską Spółką Gazownictwa sp. z o.o. na budowę gazociągu DN 400 relacji Dąbrowa Górnicza - Szopienice

06.06.2022, 10:34aktualizacja: 06.06.2022, 10:35

Raport bieżący 26/2022

W nawiązaniu do raportu bieżącego NR 13/2022 z dnia 11 kwietnia 2022 roku, informującego o wyborze przez Polską Spółkę Gazownictwa sp. z o.o. Oddział Zakład Gazowniczy w Zabrzu (Zamawiający) oferty o wartości 27,3 mln PLN brutto, złożonej przez STALPROFIL S.A. (Wykonawca, Spółka) w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na wykonanie inwestycji pod nazwą "Budowa gazociągu wysokiego ciśnienia DN400 MOP 2,5MPa relacji Dąbrowa Górnicza - Szopienice na odcinku od ulicy Krakowskiej w Będzinie do rejonu ulicy Zuzanny w Sosnowcu - zamówienie sektorowe", Zarząd STALPROFIL S.A. zawiadamia, iż Spółka odstąpiła od podpisania umowy z Zamawiającym z uwagi na wystąpienie niezależnych od Wykonawcy czynników, które zaistniały po dacie złożenia oferty.

Do tych czynników, mających w ocenie Wykonawcy, charakter siły wyższej należą w szczególności:

1. Anulowanie ofert przez podwykonawców w zakresie robót specjalistycznych, uzasadniane niezależnymi od tych podmiotów okolicznościami, zaistniałymi po dacie złożenia ofert,

2. Ograniczone możliwości nabycia materiałów niezbędnych do realizacji zamówienia, w zaplanowanych terminach jak i cenach, spowodowane przede wszystkim skutkami agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę, w tym wprowadzonymi sankcjami gospodarczymi,

3. Nadmiernie wydłużony tok postępowania o udzielenie zamówienia praktycznie uniemożliwiający, w połączeniu z czynnikami wskazanymi w pkt. 1 i 2, realizację zamówienia w zaplanowanych przez Zamawiającego terminach.

Oferta STALPROFIL S.A. była zabezpieczona wadium w wysokości 250 tys. zł. Skutkiem odstąpienia od zawarcia umowy Zamawiający dokonał zatrzymania wadium. Wykonawca uznając, że przyczyną odstąpienia od podpisania umowy było wystąpienie zdarzeń o charakterze siły wyższej zamierza dochodzić od Zamawiającego zwrotu wadium.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz