STALPROFIL SA (4/2021) Wybór Prezesa Zarządu STALPROFIL S.A.

01.03.2021, 12:35aktualizacja: 01.03.2021, 12:36

Raport bieżący 4/2021

Zarząd STALPROFIL S.A. informuje, iż w związku z wygaśnięciem mandatu Prezesa Zarządu Spółki Jerzego Bernharda, w wyniku jego śmierci, Rada Nadzorcza Spółki na posiedzeniu odbytym w dniu 1 marca 2021 r. postanowiła spośród obecnie funkcjonującego, trzyosobowego składu Zarządu Spółki, wybrać Pana Henryka Orczykowskiego do pełnienia funkcji Prezesa Zarządu STALPROFIL S.A.

Pan Henryk Orczykowski od początku swojej kariery zawodowej związany jest z branżą hutniczą, a od roku 1991 także ze STALPROFIL S.A., najpierw pełniąc przez kilkanaście lat funkcje Członka, Wiceprzewodniczącego i Przewodniczącego Rady Nadzorczej, a od 2006 roku do chwili obecnej funkcję Wiceprezesa Zarządu, Dyrektora Rozwoju, odpowiedzialnego za nadzór nad realizacją nakreślonej dla Grupy strategii rozwoju, w tym za nadzór nad działalnością podmiotów tworzących Grupę Kapitałową STALPROFIL S.A., a w szczególności nad działalnością związaną z realizacją kontraktów z sektora gazowego.

Pan Henryk Orczykowski posiada wykształcenie wyższe techniczne (Politechnika Częstochowska) oraz ukończył podyplomowe studia menedżerskie MBA w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania w Warszawie, a także Harzburg-Kolleg na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach. Posiada także licencję maklera papierów wartościowych oraz międzynarodowe certyfikaty: zarządzania projektami PRINCE2 Foundation oraz zarządzania ryzykiem M_o_R Foundation.

Pan Henryk Orczykowski od 1984 r. był zatrudniony w Hucie Katowice (obecnie ArcelorMittal Poland S.A.) od stanowiska mistrza, analityka procesów zarządzania, kierownika zespołu strategii rozwoju, kierownika biura restrukturyzacji, głównego specjalisty nadzoru właścicielskiego, aż do dyrektora ds. restrukturyzacji i prywatyzacji. W roku 2001 pełnił także funkcję prezesa zarządu Huty Metali Nieżelaznych Szopienice S.A. Od 2002 r. pan Henryk Orczykowski pełnił funkcję wiceprezesa zarządu, dyrektora ds. konsolidacji i rozwoju, a od 2004 do 2006 r. prezesa zarządu Stalexport Serwis Centrum SA.

Pan Henryk Orczykowski posiada także wieloletnie doświadczenie w zakresie wykonywania czynności nadzorczych w radach nadzorczych spółek kapitałowych w tym spółek Skarbu Państwa. Obecnie pełni funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Domu Maklerskiego BDM w Bielsku Białej.

Pan Henryk Orczykowski nie prowadzi działalności konkurencyjnej wobec Spółki STALPROFIL S.A. jak również nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu konkurencyjnej spółki kapitałowej lub członek organu jakiejkolwiek konkurencyjnej osoby prawnej. Nie figuruje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz