Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Większość programistów bo aż 68 proc. jest bardzo zadowolonych ze swojej pracy ale tylko czeka na dobrą okazję aby zmienić pracodawcę. Tylko 28 proc. odpowiada dotychczasowe miejsce pracy i nie planuje zmian.
W trakcie naszych badań okazało się, że kluczowe są kwestie pozamaterialne związane z jakością życia. Pozycje w pięciu top czynnikach branych pod uwagę przy wyborze nowego pracodawcy zajmują kolejno: dobra atmosfera w pracy, work-life balance czy home office
Między innymi dlatego 30 proc. badanych najchętniej widziałoby się w Google, które uchodzi za dobre miejsce rozwoju zawodowego.
Najpopularniejszą formą zatrudnienia jest umowa o pracę (zapytano tylko programistów aktywnych zawodowo) na której programiści deklarują zarobki ok. 6 tys. Kolejną grupą są osoby preferujące umowę managerską i to one zarabiają najwięcej bo ponad 10 tys. miesięcznie.
„Dzięki badaniu pracodawcy zyskują lepszy obraz potrzeb, wymagań i oczekiwań jakie stawia przed nimi rynek. Nasz raport skupia się nie tylko na twardych aspektach jak wysokość wynagrodzeń czy preferowany typ umowy, obejmuje również preferowane technologie, narzędzia czy metodologie. To ważne przy tak dynamicznie zmieniającym się rynku usług IT” - mówi Aleksandra Jarośkiewicz, Head of Digital, Connectis.
Jeśli chodzi o popularność języków programowania, to najwięcej deweloperów używa języka SQL oraz JavaScript. Kolejna jest Java oraz C#. Pierwszą piątkę zamyka PHP. Wśród języków, których programiści chcą się nauczyć, prym wiodą Java i Python. Nie powinno to dziwić, biorąc pod uwagę wysokie zarobki deweloperów programujących w tych językach. Sporym zainteresowaniem cieszą się również względnie niszowe języki, takie jak R czy Go.
Jeśli chcesz się przekonać, jaki wpływ na pensję programisty ma staż pracy, wiek, wykształcenie, a nawet preferencja dotycząca ulubionego systemu operacyjnego - pobierz nasze badanie.
Raport został przeprowadzony przez Connectis, FILTTR i IRCenter.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 30.10.2017, 13:50 |
Źródło informacji | Connectis |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ