TAURON POLSKA ENERGIA SA Zamiar dokonania zmian w Statucie TAURON Polska Energia S.A.

12.04.2016, 16:51aktualizacja: 12.04.2016, 16:51

Raport bieżący 18/2016

Zarząd TAURON Polska Energia S.A. ("Spółka"), informuje, iż podjął decyzję o zamiarze dokonania zmian Statutu Spółki, w związku z czym w porządku obrad najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki planowane jest zamieszczenie punktu dotyczącego zmiany "Statutu TAURON Polska Energia S.A.". Jednocześnie Zarząd informuje, że projekt uchwały wraz z uzasadnieniem zawierający proponowane zmiany Statutu Spółki zostanie opublikowany raportem bieżącym dotyczącym ogłoszenia o zwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

Zmiana Statutu, o której mowa powyżej obejmować będzie następujące zmiany:

1. Dotychczasowe brzmienie § 14 ust. 2 pkt 8) Statutu:

"8) udzielanie darowizn, umorzenie odsetek lub zwolnienie z długu, z zastrzeżeniem § 43 ust. 3 pkt 1 i 2,"

Dotychczasową treść § 14 ust. 2 pkt 8) Statutu zastępuje się następującą treścią:

"8) udzielanie darowizn, umorzenie odsetek lub zwolnienie z długu, z zastrzeżeniem § 43 ust. 2 pkt 1 i 2,"

2. Dotychczasowe brzmienie § 18 Statutu:

"Zasady i wysokość wynagradzania członków Zarządu ustala z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawa Rada Nadzorcza, z zastrzeżeniem § 43 ust. 2 pkt 1."

Dotychczasową treść § 18 Statutu zastępuje się następującą treścią:

"Zasady i wysokość wynagradzania członków Zarządu ustala z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawa Rada Nadzorcza, z zastrzeżeniem § 43 ust. 1 pkt 1."

3. Dotychczasowe brzmienie § 20 ust. 1 pkt 9) Statutu:

"9) opiniowanie i zatwierdzanie zasad prowadzenia działalności sponsoringowej,"

Dotychczasową treść § 20 ust. 1 pkt 9) Statutu zastępuje się następującą treścią:

"9) opiniowanie zasad prowadzenia działalności sponsoringowej,"

4. W § 20 ust. 1 pkt-y od 4) do 14) otrzymują oznaczenie, jako pkt-y od 5) do 15).

5. W § 20 ust. 1 dodaje się nowy pkt 4) o następującym brzmieniu:

"4) sporządzanie raz w roku i przedstawianie Walnemu Zgromadzeniu:

a) oceny sytuacji spółki, z uwzględnieniem oceny systemów kontroli wewnętrznej, zarządzania ryzykiem, compliance oraz funkcji audytu wewnętrznego, obejmującej wszystkie istotne mechanizmy kontrolne, w tym zwłaszcza dotyczące raportowania finansowego i działalności operacyjnej,

b) sprawozdania z działalności Rady Nadzorczej, obejmującego co najmniej informacje na temat:

- składu Rady Nadzorczej i jej Komitetów,

- spełniania przez Członków Rady Nadzorczej kryteriów niezależności,

- liczby posiedzeń Rady Nadzorczej i jej Komitetów,

- dokonanej samooceny pracy Rady Nadzorczej,

c) oceny sposobu wypełniania przez Spółkę obowiązków informacyjnych dotyczących stosowania zasad ładu korporacyjnego, określonych w Regulaminie Giełdy oraz przepisach dotyczących informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych,

d) oceny racjonalności prowadzonej przez Spółkę polityki w zakresie działalności sponsoringowej, charytatywnej lub innej o zbliżonym charakterze, albo informację o braku takiej polityki,"

6. W § 20 ust. 2 pkt 8) lit. c) na końcu zdania kropkę zastępuje się przecinkiem.

7. W § 20 ust. 2 dodaje się nowy pkt 9) o następującym brzmieniu:

"9) zawarcie istotnej umowy z akcjonariuszem posiadającym co najmniej 5% ogólnej liczby głosów w Spółce lub podmiotem powiązanym, z zastrzeżeniem postanowień ust. 3."

8. Dotychczasowe brzmienie § 20 ust. 3 pkt 2) Statutu:

"2) ustalanie zasad wynagradzania i wysokości wynagrodzenia dla Członków Zarządu, z zastrzeżeniem § 43 ust. 2 pkt 1,"

Dotychczasową treść § 20 ust. 3 pkt 2) Statutu zastępuje się następującą treścią:

"2) ustalanie zasad wynagradzania i wysokości wynagrodzenia dla Członków Zarządu, z zastrzeżeniem § 43 ust. 1 pkt 1,"

9. Dotychczasowe brzmienie § 20 ust. 4 Statutu:

"4. Odmowa udzielenia zgody przez Radę Nadzorczą w sprawach wymienionych w ust. 2 oraz ust. 3 pkt 7 i 8 wymaga uzasadnienia na piśmie."

Dotychczasową treść § 20 ust. 4 Statutu zastępuje się następującą treścią:

"4. Odmowa udzielenia zgody przez Radę Nadzorczą w sprawach wymienionych w ust. 2 oraz ust. 4 pkt 7 i 8 wymaga uzasadnienia na piśmie."

10. W § 20 ust. 3 i ust. 4 otrzymują oznaczenie, jako ust. 4 i ust. 5.

11. W § 20 dodaje się nowy ust. 3 o następującym brzmieniu:

"3. Obowiązkowi, o którym mowa w ust. 2 pkt 9) nie podlegają transakcje typowe i zawierane na warunkach rynkowych w ramach prowadzonej działalności operacyjnej przez Spółkę z podmiotami wchodzącymi w skład Grupy Kapitałowej."

12. W § 30 dodaje się nowy ust. 3 o następującym brzmieniu:

"3. Dopuszcza się udział akcjonariuszy w Walnym Zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, obejmujący transmisję obrad Walnego Zgromadzenia w czasie rzeczywistym, o ile w ogłoszeniu o zwołaniu Walnego Zgromadzenia podana zostanie informacja o takiej możliwości."

13. Dotychczasowe brzmienie § 35 ust. 1 pkt 1) Statutu:

"1) rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy oraz sprawozdania Zarządu z działalności Spółki,"

Dotychczasową treść § 35 ust. 1 pkt 1) Statutu zastępuje się następującą treścią:

"1) rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania finansowego Spółki i skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej za ubiegły rok obrotowy oraz sprawozdania Zarządu z działalności Spółki i sprawozdania Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej,"

14. Dotychczasowe brzmienie § 42 ust. 3 Statutu:

"3. Ilekroć w Statucie jest mowa o danej kwocie wyrażonej w EURO, należy przez to rozumieć równowartość tej kwoty wyrażonej w pieniądzu polskim, ustaloną w oparciu o średni kurs waluty krajowej do EURO, ogłaszany przez Narodowy Bank Polski w dniu poprzedzającym powzięcie uchwały przez właściwy organ Spółki upoważniony do wyrażenia zgody na dokonanie czynności, w związku z którą równowartość ta jest ustalana, z zastrzeżeniem § 43 ust. 3 pkt 1 Statutu."

Dotychczasową treść § 42 ust. 3 Statutu zastępuje się następującą treścią:

"3. Ilekroć w Statucie jest mowa o danej kwocie wyrażonej w EURO, należy przez to rozumieć równowartość tej kwoty wyrażonej w pieniądzu polskim, ustaloną w oparciu o średni kurs waluty krajowej do EURO, ogłaszany przez Narodowy Bank Polski w dniu poprzedzającym powzięcie uchwały przez właściwy organ Spółki upoważniony do wyrażenia zgody na dokonanie czynności, w związku z którą równowartość ta jest ustalana, z zastrzeżeniem § 43 ust. 2 pkt 1 Statutu."

15. W § 42 dodaje się nowy ust. 5 o następującym brzmieniu:

"5. Ilekroć w Statucie jest mowa o podmiocie powiązanym, należy przez to rozumieć spółkę powiązaną w znaczeniu jakie nadano temu pojęciu w Międzynarodowych Standardach Rachunkowości (MSR)."

16. Skreśla się dotychczasowy § 43 ust. 1.

17. W § 43 ust. 2 i ust. 3 otrzymują oznaczenie, jako ust. 1 i ust. 2.

Szczegółowa podstawa prawna:

§ 38 ust. 1 pkt 2) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim r. (Dz. U. z 2009 r. Nr 33 poz. 259 z późn. zm.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz