ULMA CONSTRUCCION POLSKA SA (7/2020) Wstępne szacunki przychodów oraz aktualizacja informacji na temat wpływu epidemii COVID-19 na sytuację Emitenta oraz Grupy Kapitałowej ULMA Construccion Polska S.A.

09.04.2020, 17:50aktualizacja: 09.04.2020, 17:50

Raport bieżący 7/2020

Zarząd ULMA Construccion Polska S.A. (Emitent) przekazuje do publicznej wiadomości wstępne dane szacunkowe dotyczące przychodów Grupy Kapitałowej Ulma Construccion Polska S.A. (Grupa Kapitałowa) oraz Emitenta za okres I kwartału 2020 roku [w nawiasie przedstawiono dane za analogiczny okres I kwartału 2019 roku].

Skonsolidowane przychody Grupy Kapitałowej wg segmentów

Obsługa budów: 37 512 tyś zł [41 391 tyś. zł] spadek -9,4%

Sprzedaż materiałów budowlanych: 11 025 tyś zł [10 176 tyś. zł] wzrost +8,3%

Przychody Łączne: 48 537 tyś zł [51 567 tyś. zł] spadek -5,9%

Jednostkowe przychody Emitenta wg segmentów

Obsługa budów: 30 274 tyś zł [35 144 tyś. zł] spadek -13,9%

Sprzedaż materiałów budowlanych: 8 048 tyś zł [9 329 tyś. zł] spadek -13,7%

Przychody Łączne: 38 322 tyś zł [44 473 tyś. zł] spadek -13,8%

I kwartał 2020 roku był trudnym okresem dla działalności Grupy Kapitałowej tak w kraju jak również na rynkach eksportowych w związku z trwającą pandemią COVID-19. W obliczu kryzysu ekonomicznego i gospodarczego wywołanego tą pandemią Grupa Kapitałowa nie była w stanie utrzymać pozytywnych tendencji sprzedażowych notowanych w 2019 roku. Szczególnie istotny spadek przychodów odnotowano w segmencie "obsługi budów" (spadek o -9,4%), który jest głównym motorem aktywności gospodarczej Grupy Kapitałowej.

Na uwagę zasługuje fakt, że skutki pandemii będą w pełni widoczne dopiero w kolejnych okresach sprawozdawczych, w rezultacie czego Zarząd Emitenta spodziewa się dalszego pogorszenia koniunktury gospodarczej w poszczególnych krajach obecności Grupy Kapitałowej, a co za tym idzie osiąganych przez nią skonsolidowanych przychodów. Należy tutaj wskazać, że przy obecnym stadium rozwoju pandemii Zarząd Emitenta nie jest w stanie precyzyjnie oszacować skutków jej negatywnego oddziaływania na koniunkturę rynku budowlanego. Jednakże w możliwym pesymistycznym scenariuszu Zarząd szacuje, że skonsolidowane łączne przychody Grupy Kapitałowej w II kwartale 2020 roku mogą w dalszym ciągu wskazywać negatywną dynamikę, co w rezultacie przyczyniłoby się do sytuacji, w której łączne skonsolidowane przychody Grupy Kapitałowej za okres I półrocza 2020 roku byłyby niższe o 20% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.

Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że podejmie wszelkie możliwe działania mające na celu dostosowanie poziomów kosztów do notowanych niższych przychodów, dbając jednocześnie o utrzymanie miejsc pracy dla swoich pracowników i kontrahentów. Wśród nich należy w szczególności wymienić możliwość sięgnięcia po fundusze pomocowe na podstawie art. 15g Ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw, o czym Zarząd będzie informował w kolejnych informacjach bieżących.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 2014 r. Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i Dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/82/WE (Dz. Urz. UE L Nr 173)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz