UOKiK: zgoda na koncentrację - Polska Grupa Zbrojeniowa (komunikat)

19.08.2014, 15:35aktualizacja: 19.08.2014, 15:35

- UOKiK informuje:

Polska Grupa Zbrojeniowa będzie mogła przejąć 8 spółek z sektora obronnego. Prezes UOKiK wydał zgodę na koncentrację związaną z realizacją strategii rozwoju systemu bezpieczeństwa Polski

Wniosek Polskiej Grupy Zbrojeniowej (PGZ) o zgodę na koncentracje wpłynął do UOKiK w 2014 r. PGZ jest kontrolowana przez Skarb Państwa, ma stać się podmiotem dominującym przyszłej grupy kapitałowej, do której należeć będą spółki sektora obronnego.

Koncentracja polega na objęciu kontroli nad 8 spółkami (Mesko w Skarżysku Kamiennej, PCO w Warszawie, PIT-Radwar w Warszawie, Zakładami Mechanicznymi „Bumar – Łabędy” w Gliwicach, Ośrodkiem Badawczo-Rozwojowym Urządzeń Mechanicznych OBRUM w Gliwicach, Cenzin w Warszawie, Cenrex w Warszawie oraz Stomil-Poznań w Poznaniu).

Przejmowane spółki zajmują się projektowaniem lub produkcją oraz serwisowaniem sprzętu wojskowego.

Utworzenie Polskiej Grupy Zbrojeniowej i skupienie wokół niej spółek z sektora obronnego wynika ze Strategii Rozwoju Systemu Bezpieczeństwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej, która została przyjęta uchwałą Rady Ministrów z kwietnia 2013 r. Zakłada ona m.in. utworzenie skonsolidowanej struktury krajowego przemysłowego potencjału obronnego. Obecna koncentracja stanowi trzeci etap konsolidacji polskiego przemysłu zbrojeniowego. Prezes UOKiK w kwietniu zgodził się na dwie transakcje - przejęcia przez PGZ 11 spółek z grupy Wojskowych Przedsiębiorstw Remontowo-Produkcyjnych i Huty Stalowa Wola. Dał także zielone światło dla drugiego etapu konsolidacji polegającego na przejęciu przez PGZ - Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Centrum Techniki Morskiej w Gdyni oraz czterech przedsiębiorstw nadzorowanych przez Agencję Rozwoju Przemysłu.

Analiza skutków obecnie analizowanej koncentracji wykazała, że nie doprowadzi ona do ograniczenia konkurencji. Wynika to głównie z faktu, że większość przejmowanych przez PGZ spółek nie konkuruje bezpośrednio ze sobą oraz ze struktury rynku nabywania sprzętu wojskowego i usług powiązanych. Istnieje na nim tylko jeden nabywca (Ministerstwo Obrony Narodowej), którego przepisy polskie i unijne obligują do wybierania dostawców w drodze przetargów, w których biorą udział również zagraniczni przedsiębiorcy. - Polska Grupa Zbrojeniowa będzie spotykała się z silną pozycją rynkową zamawiającego oraz zagranicznych konkurentów. W tej sytuacji zamierzona koncentracja nie wpłynie na stan konkurencji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ani też nie będzie miała negatywnych skutków dla konsumentów - wyjaśnia Adam Jasser Prezes UOKiK.

Zgodnie z przepisami transakcja podlega zgłoszeniu do urzędu antymonopolowego, jeżeli biorą w niej udział przedsiębiorcy, których łączny obrót w roku poprzedzającym przekroczył 1 mld euro na świecie lub 50 mln euro w Polsce.

Decyzje wyrażające zgodę na dokonanie koncentracji wygasają, jeżeli połączenie nie zostanie dokonane w terminie 2 lat od ich wydania. Na stronie internetowej Urzędu zamieszczane są informacje na temat wszystkich prowadzonych przez Urząd postępowań antymonopolowych w sprawach koncentracji. Więcej informacji o zasadach łączenia przedsiębiorców w przygotowanym specjalnie opracowaniu.

kom/ ksi/

Data publikacji 19.08.2014, 15:35