ViaBTC świętuje 7. lat działalności: jak rozwijało się kopanie kryptowalut

24.05.2023, 17:10aktualizacja: 24.05.2023, 17:12

HONGKONG, 24 maja 2023 r. /PRNewswire/ -- W czasach, gdy technologia Bitcoin stawiała swoje pierwsze kroki, kryptowaluty można było wydobywać korzystając z procesorów zainstalowanych w komputerach osobistych. Jednak w miarę rozrastania się sieci potrzebna była coraz większa moc obliczeniowa, co przełożyło się na konieczność korzystania z coraz bardziej wydajnego sprzętu. W 2010 r. Laszlo Hanyecz zaprezentował kod pozwalający na wydobywanie kryptowalut z użyciem kart graficznych, a w 2011 r. kod dla koparek w układzie FPGA został udostępniony na platformie GitHub. Do 2012 r. typowe koparki Bitcoinów wyewoluowały do modeli ASIC, które zastąpiły urządzenia oparte o procesory, karty graficzne i układy FPGA, co doprowadziło do znaczącego wzrostu współczynnika intensywności wydobywania, który między 2010 a 2012 r. wzrósł 360 milionów razy.

W miarę wzrostu współczynnika indywidualne kopanie kryptowalut stanowiło coraz większe wyzwanie, co doprowadziło do utworzenia pierwszej puli wydobywczej. Dzisiaj, ViaBTC jest czołowym graczem w branży wydobywania kryptowalut, który świętuje 7. rocznicę rozpoczęcia działalności przypominając swoje sukcesy i ciągłą ewolucję.

Pule wydobywcze wymagają dużych zdolności technicznych. Wiele spośród nich miewało problemy ze spełnieniem wymogów technicznych branży, co otwierało je na rozmaite ataki i ostatecznie prowadziło do ich zamknięcia. Zdając sobie sprawę z niedojrzałości technologii i produktów stosowanych w branży, Haipo Yang, programista wczesnej ery Bitcona, postanowił stworzyć pulę, która będzie odznaczać się większą stabilnością i wydajnością. Niezależnie opracował kod puli ViaBTC Pool, która oficjalnie wystartowała 5 czerwca 2016 r.

„Tworząc stabilną i wydajną pulę wydobywczą dążymy do zapewnienia naszym użytkownikom narzędzi i funkcji, których potrzebują do kopania kryptowalut w sposób łatwy i niezawodny” – powiedział Haipo Yang, założyciel ViaBTC.

Niedługo potem ViaBTC wprowadził metodę płatności PPS+, która gwarantuje stabilne przychody z wydobycia przy jednoczesnym podziale opłat pobieranych od górników, co pozwala użytkownikom ViaBTC na pozyskiwanie większej liczby monet, niż osoby korzystające z innych puli. Wkrótce inne popularne pule również wprowadziły metodę płatności PPS+.

Dla ViaBTC priorytetem jest technologia. Pula doprowadziła do optymalizacji procesu komunikowania i przesyłania sieci BTC dzięki niezależnie opracowanym klientom BTC, co skutkuje niższym wskaźnikiem orphan rate i zapewnia stabilne przychody z wydobycia. Dziś ViaBTC nadal oferuje pulę wydobywczą o najniższym wskaźniku orphan rate.

Przez lata ViaBTC nieprzerwanie wprowadza nowe funkcje i narzędzia, aby usprawnić swoje usługi wydobycia i zapewniać użytkownikom szybsze i stabilniejsze wykorzystanie mocy obliczeniowej. Wśród nich znalazły się takie nowości, jak: akcelerator transakcji, autokonwersja, inteligentne wydobycie, usługa hedgingowa, kryptopożyczki oraz powiadomienie o wahaniach współczynnika intensywności wydobywania.

Obecnie ViaBTC świadczy usługi wydobywania dla ponad 1 miliona użytkowników w przeszło 130 krajach i regionach, w obrębie ponad 10 kryptowalut, w tym BTC i LTC. Najlepsze w branży współczynniki intensywności wydobywania i łączna produkcja użytkowników o wartości wielu miliardów dolarów sprawiają, że ViaBTC jest jednym z czołowych graczy branży kryptowalut i jedną z niewielu firm w tym sektorze, która jest na rynku od siedmiu lat.

Źródło: ViaBTC

Źródło informacji: PR Newswire