Wi-SUN Alliance i DLMS User Association rozpoczynają współpracę

18.12.2017, 14:07aktualizacja: 18.12.2017, 14:07

Bezproblemowa interoperacyjność rozwiązań Smart Utility i Smart Cities.

MORGAN HILL, Kalifornia, 18 grudnia 2017 r. /PRNewswire/ - Organizacje Wi-SUN Alliance i DLMS User Association rozpoczęły współpracę w celu zapewnienia bezproblemowej interoperacyjności rozwiązań wyposażonych w rozwiązanie DLMS/COSEM z sieciami komunikacji Wi-SUN. Wspólna sesja robocza obu grup odbyła się niedawno w Węgierskim Instytucie Standardów MSZT (Magyar Szabványügyi Testület) w Budapeszcie. Celem spotkania było wyznaczenie zakresu prac i rezultatów, które przyczynią się do dalszego rozwoju usług Smart Utility, Smart City i przemysłowego internetu rzeczy. Organizacje podpisały porozumienie obejmujące te dążenia podczas uroczystości w trakcie targów European Utility Week 2017 w Amsterdamie.

Działania obu organizacji obejmą techniczny przegląd wytycznych DLMS UA Blue, Green i Yellow Book oraz technicznych specyfikacji Wi-SUN. Głównym celem jest ułatwienie wspólnego promowania pewnych, interoperacyjnych rozwiązań wykorzystujących technologie DLMS/COSEM i Wi-SUN. Aby zrealizować to założenie, organizacje wprowadziły solidne i uznane programy certyfikacji.

„Przez integrację DLMS/COSEM, czyli najbardziej rozpowszechnionego protokołu pomiarowego na świecie i Wi-SUN, technologii komunikacji obejmującej dziesiątki milionów połączonych urządzeń współpraca jest dużym krokiem na przód w zakresie wprowadzania ustandaryzowanego ekosystemu Smart Utilities i Smart Cities na świecie” - skomentował Phil Beecher, prezes Wi-SUN Alliance.

„Dzięki współpracy głównych interesariuszy z Wi-SUN Alliance i DLMS UA uda nam się jeszcze bardziej zwiększyć propozycję wartości i polepszyć model biznesowy dla klientów, którzy wprowadzają rozwiązania Smart Utility i Smart City. To z kolei jeszcze zwiększy zakres działania DLMS/COSEM i potwierdzi pozycję rozwiązania jako modelu danych komunikacji niezależnej od nośnika i bogatego protokołu warstwy aplikacyjnej” - dodał Gyözö Kmethy, prezes DLMS UA.

Wi-SUN Alliance

Organizacja Wi-SUN Alliance to międzynarodowa organizacja opierająca się na członkostwie prowadzona nie dla zysku, do której należą wiodące w branży przedsiębiorstwa. Misją organizacji jest szerzenie interoperacyjności rozwiązań bezprzewodowych wykorzystywanych w miastach smart, inteligentnych sieciach energetycznych i innych zastosowaniach internetu rzeczy korzystających z otwartych standardów międzynarodowych organizacji takich, jak IEEE802, IETF, TIA, TTC i ETSI. Licząca ponad 170 członków na całym świecie organizacja jest otwarta na wszystkich interesariuszy z branży, a na dziś należą do niej przedstawiciele sprzedawców krzemu, sprzedawcy produktów i usług, firmy usług komunalnych, uniwersytety, przedsiębiorstwa oraz przedstawiciele rad i władz lokalnych.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.wi-sun.org.

Nazwa Wi-SUN Alliance i logo Wi-SUN Alliance są znakami towarowymi organizacji Wi-SUN Alliance.

DLMS User Association

Organizacja DLMS User Association to niezależny organ prowadzony nie dla zysku zajmujący się opracowywaniem standardów z siedzibą w Zug w Szwajcarii. Do członków organizacji należy ponad 300 instytucji z całego świata, w tym firmy usług komunalnych, producenci i integratorzy systemów. Organizacja jest odpowiedzialna za promocję i wsparcie specyfikacji DLMS/COSEM na całym świecie jako protokołu wymiany danych w licznikach smart. Celem działań jest usprawnianie funkcjonowania rynków energetycznych, zwiększanie wydajności energetycznej oraz poprawa wydajności działań głównych graczy na rynku energetycznym. W tym roku organizacja przeprowadza uroczyste obchody swojego dwudziestolecia na targach European Utility Week 2017 w Amsterdamie.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.dlms.com.

Źródło: Wi-SUN Alliance

Data publikacji 18.12.2017, 14:07